Svensk rysare eller total flopp?

Efter Sveriges totala katastrof till prestation i sommarens VM-kval ifrågasatte man både landslagstränaren Erik Hamrén och en del spelare i det svenska landslaget. Framför allt var det svenska folket irriterade och djupt besvikna på laget som för andra VM-året i rad inte lyckats kvalificera Sverige till slutspelen som skulle hållas i ett av fotbollens hemland, Brasilien.

Med besvikna miner och många frustrerande tankar om svenska landslagets framtid la man VM-tragedin bakom sig och fokuserade på nästa landskampsmöten, höstens EM-kval. Men Sverige skulle inte få det helt lätt, att spela i grupp G med bland annat Österrike och Ryssland som motståndare skulle bli relativt tufft, vilket skulle visa sig.

Sverige tog emot Ryssland på ett fullsatt Friends Arena i torsdags, andra EM-kval-matchen i gruppen för svenska landslaget. Med ett 1-1 resultat mot Österrike hoppades man såklart på vinst, men Ryssland skulle inte låta sig besegras.

Många frågetecken cirkulerade kring den svenska startelvan, vilket inte gjorde förutsättningarna bättre. Skulle Zlatan Ibrahimovic spela eller hoppa in från bänken? Eller bluffade bara Sverige för Ryssland? Kunde mittfältsmotorn Ekdal spela trots sin antibiotikakur? Startar Antonsson på backlinjen?

Ryssland hade all anledning att känna oro över Sveriges oklara startelva, inte minst huruvida Zlatan skulle spela eller inte. Laguppställningen var osäker ända fram till 75 minuter innan avspark då den måste presenteras, och det såg inte bra ut för Sverige. Ryssarna hade oroat sig i onödan då varken Ibrahimovic skulle spela eller Ekdal, det enda positiva för Sveriges del var att Antonsson kunde spela från start och fulltid.

Det blev kanske just därför ett tufft möte för Sverige, trots en publiksiffra på 49 023. Ryssland inledde matchen med ett mål i tionde minuten och fick en drömstart, ett billigt mål enligt de svenska spelarna. Anledningen? Dåligt och slarvigt baklängesspel från den svenska backlinjen som gjorde det lätt för Aleksandr Kokorin att skjuta på mål, man kan även tycka att den svenske målvakten, Isaksson, som halvsov i början av matchen borde ha räddat den.

Men strax efter Rysslands ledningsmål fick Sverige dömt straff efter att Jimmy Durmaz blivit på sprungen bakifrån och glidit igenom straffområdet. Mittfältaren Sebastian Larsson klev fram och drog till med ett hårt men slarvigt skott, vilket gjorde att den ryske målvakten Igor Akinfeev enkelt kunde rädda bollen.

Efter 45 minuter spelade gick missnöjda svenska spelare ut från plan till halv-vila, medan de ryska spelarna hyllades av glada, festande ryska supportrar.

Men med en aning hopp och en liten förhoppning om att Sverige skulle kunna kvittera och kanske till och med vinna matchen blåste den italienske domaren igång andra halvlek. Sverige spelade lite bättre än i första halvlek, men gjorde fortfarande för många missar i både passningsspelet och försvarsspelet.

Men efter endast 4 minuter spelade skulle Sverige få revansch och Friends explodera när Ola Toivonen tryckte in 1-1 till Sverige och kvitterade. Detta var Toivonens svar på kritiken och alla anmärkningar han fått innan och under matchens första halvlek.

Resterande del av matchen var det fortfarande Ryssland som dominerade, Sverige fick till några halvchanser men nådde aldrig fram till det ryska målet.

Efter 90 minuter spelade blåste domaren av matchen, den svenska publiken visade sin missnöjdhet och buade ut spelarna medan ryska fansen firade för fullt på läktaren.

Sverige spelade helt okej med tanke på Zlatan och Ekdals frånvaro. Hamrén ville bevisa att vi kan klara oss utan Zlatan som nästan är halva landslaget, vilket vi gjorde då 1-1 är ett fullt godkänt resultat mot Ryssland. Men vi måste kunna mer än att ”klara” oss utan Ibrahimovic för att ens nå och spela i EM och VM. Hamrén har mycket mer att bevisa.

Ikväll nalkas den tredje kval-matchen för Sverige då mininationen Lichtenstein gästar Friends Arena, med två matcher spelade har Sverige skrapat ihop 2 poäng hittills och ligger på fjärde plats i gruppen. Matchen ikväll är en måste-match för Sverige, dels för att man måste ta poäng för att gå vidare men också för att Lichtensteins landslag är rankade som näst sist i tabellen, alltså ska man vinna mot dem i alla matcher.

Allt annat än vinst blir ännu en flopp för Sverige, speciellt om det blir aktuellt med spel för Ibrahimovic och Ekdal. Däremot kommer inte Toivonen kunna spela på grund av en lårskada han drog på sig i mötet mot Ryssland och tvingades halta av planen.

Detta blir den tredje landskampen Sverige spelar mot Lichtenstein, de två innan klev Sverige ut som vinnare vilket vi ska göra ikväll också, nu kör vi tredje gången gillt.

Mathilda Almer sverige-rekar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s