Dags att bryta tabut- eller vad säger ni?

”Det började med en cigg, sen blev det hasch och sen bara tyngre och tyngre droger, till slut var jag ju helt nere på botten” En man som ser ut att vara 70 år gammal men säkerligen är runt 50 står vid tavlan och predikar om hur lätt det är att hamna i ett missbruk. Mannen är gammal narkoman och inbjuden av skolan för att vi elever ska förstå hur farligt det är med droger, han ska avskräcka oss från att hamna i det han hamnade i. För vi måste ju få veta hur farligt det är med narkotika.

En skolsyster och en kurator kommer till klassen och berättar om riskerna med att dricka alkohol och röka. De kanske visar en film om barnen bakom tobaksindustrin, kanske läser upp en berättelse om en kille som haft sin första fylla, somnat på rygg, spytt och kvävts till döds av sina egna spyor. För vi måste ju lära oss hur farligt det är att dricka alkohol.

I bästa fall pratar vår lärare under sex- och samlevnadslektionen om hur viktigt det är att kunna säga nej till sex om vi inte vill. Också här läser kanske läraren upp en berättelse som handlar om en tjej som är full på en fest och blir våldtagen av en kille. Vi måste ju lära oss hur viktigt det är att säga nej till sex, annars kan vi bli våldtagna.

Jag är helt övertygad om att du som läser det här vet hur farligt det är med narkotika och alkohol och jag är helt övertygad om att du vet hur viktigt det är att säga nej till något du inte vill.

Nu skulle jag vilja fråga dig som läser detta en sak. Hur många gånger har du haft en lärare eller föreläsare som pratat om stress, depression, ångest och ätstörningar? Hur många gånger har ni ägnat en lektion till att prata om hur man undviker att bli så stressad att det går ut över allt annat? Hur ofta har ni i klassrummet pratat om de helt sjuka kroppsideal som vi ungdomar blir helt fullproppade med? Har ni någonsin pratat om vad vi kan göra för att vårt psyke ska må bättre? Om ni har det, då säger jag grattis till er och hatten av till er lärare som har förstått hur viktigt detta är. Jag har i alla fall aldrig hört en lärare prata om det, jag har aldrig fått gå på en föreläsning om det, däremot har jag träffat säkert tio haschgubbar. Det är så fruktansvärt känsligt att prata om psykisk ohälsa, så känsligt att locket fått ligga på i alldeles för många år.

Idag mår fler och fler unga människor psykiskt dåligt och i takt med att självmordsstatistiken bland unga ökar pratar vi mer och mer om alkohol och droger, som att det skulle lösa alla problem hos oss unga. Som att vi skulle må bättre av att veta riskerna. Det finns ingen speciell typ av människa som drabbas av psykisk ohälsa. Alla kan drabbas. Alla.

Missförstå mig rätt, självklart tycker jag att skolan gör rätt i att prata med oss om droger, alkohol och att säga nej till sex. Jag tycker att det är så otroligt viktigt. Också. För droger, alkohol och nej till sex är inte det de flesta mår dåligt av. Det är stressen i skolan, pressen hemifrån, pressen från kompisar, situationen i den egna familjen, ensamheten i vissa fall, utanförskapet i andra, gamla upplevda minnen som kommer fram och orsakar psykisk instabilitet. Det finns lika många orsaker till psykisk ohälsa som det finns personer som lider av det.

Det jag vill komma till med detta är att vi måste börja agera. Vi måste börja prata om hur det är att må dåligt, både av en specifik orsak och av en ospecificerad orsak. Vi måste bryta tabut. Vi kan inte leva i tysthet och låtsas som att psykisk ohälsa inte är något som existerar.

Jag vill inte lägga allt ansvar på skolan, jag vill inte lägga det på lärarna som just på denna skola, har så otroligt många andra kvaliteter. Jag vill bara att alla ska tänka till, jag vill att vi ska börja förändra. Jag är på – är ni?

Ellen Kittel 

psykisk ohälsaBildkälla: http://www.aspekt.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s