Många eko-bäckar små

Allt fler börjar intressera sig för miljön i vårt land och miljöpolitiken var för många en viktig fråga inför höstens val. Men trots ökad uppmärksamhet när det gäller miljö och hur våra val påverkar vår jord har vi inte blivit bättre.

Nya siffror från WWF visar att vårt miljöavtryck bara har ökat de senaste åren. Om alla i världen i dag skulle leva som vi i Sverige gör, skulle det krävas hela 3,7 jordklot för att få resurserna att räcka till, vilket är en ökning med 0,3 jordklot sedan 2012. Att detta lägger oss på plats 10 av värstingarna i världen gör det inte bättre. Man kan ju tycka att ett välbärgat land som Sverige skulle lägga mer tid och resurser på miljön, men tyvärr verkar denna ökning visa att så inte är fallet.

Men lyssnar man på hur det snackas runt om bland folk så är det mycket mer miljöfokus. Man skryter lite extra om hur låga utsläpp nya bilen har, går sedan vidare till att klaga på att lokala Hemköp inte har tagit in tillräckligt med eko-varor och avslutar med att prata om hur bra det känns att veta att man har helt grön el hemma.  Är detta bara en fasad som man använder för att imponera – den nya tidens statusskryt?

Hur som helst kan vi alla som individer försöka påverka medan vi väntar på att de stora förändringarna, som vi hoppas ska komma från de något otydliga politikerna, ska infinna sig.  Många bäckar små osv. Här kommer några tips som nog för de flesta är bekanta men som kan behöva upprepas ifall de fallit i glömska…

  • Minska bilåkandet. Bara för att du kör en fin miljöbil är det inte en ursäkt för att köra två kilometer till skolan när vi i Täby har väldigt bra lokaltrafik. Och sen gäller det ju att passa på att ta vara på solen som finns nu innan det totala mörkret kommer så en cykeltur gör endast gott! Skulle man mot förmodan behöva ta bilen kan man alltid se över möjligheterna att samåka.
  • Minska svinnet, ta vara på resterna och rör ihop något oväntat. Kombinationerna av ”allt-jag-har-i-kylen” kan bli förvånansvärt goda. Stirra dig heller inte blind på utgångsdatumet utan lukta, smaka och bestäm sedan om det måste slängas eller ej. Glöm inte heller att det är en stor pengasparare att ta tillvara på kylens innehåll som kan behövas när man blivit ensam lämnad hemma över helgen utan ICA-kortet.
  • Köp eko. Passa på när du har fått låna ICA-kortet av mammsen och shoppa loss på de ekologiska varorna. Kostar något mer men är bättre för både omvärld och kroppens insida.
  • Ät mindre kött, lägg in en vegetarisk dag varje vecka och upptäck spännande rätter baserade på växtriket. Och väljer du kött så se till att det är ekologiskt eller svenskt från beteshagar.
  • Byt med varandra. Har bästa kompisen en skitsnygg tröja som du också funderar på att köpa kan du försöka att be lite snällt om du kan få låna den istället för att själv bygga upp en identisk garderob. Se till att ni byter lite med varandra så du inte står med hela kompisens garderob så värnar ni båda om både plånbok och miljö.
  • Sist, men inte minst, är mitt största tips att ta tillvara på den rikedom som vår närmlijö bjuder på. Ut och plocka äpplen direkt från naturen istället för att köpa Nya Zeeland-producerade och passa på att plocka lite av all gudomlig svamp som växer i även de minsta skogsdungarna. Om du inte har något fruktträd i din närhet och är för mån om ditt rykte för att palla av någon annan, kan man alltid gå in på pallafrukt.se för att se var närmsta oönskade frukt finns.

Det var det hela. Självklart finns det mer man kan göra, men börja med en sak och försök att bygga upp allt eftersom. Annars blir det lätt som med de flestas nyårslöften, all-in i en vecka för att sedan sjunka djupare ner i soffan med chipspåsen tryggt vilandes i knät den nästa.

Tack och hej!

 

Karin Engström 

EKO-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s