Ett band vars lyssnare är i akut behov av medicinsk uppmärksamhet

Detta bildspel kräver JavaScript.

Förväntningarna stiger. Publiken rör otåligt på sig. Ett steg hit, ett steg dit, allt till den långsamma rytmen av förbandet. Hur länge ska han hålla på? Det applåderas ansträngt. Trots att han på scenen är riktigt bra är det inte honom folk har kommit för att se, alla väntar spänt på ögonblicket då han går av. Till slut tackar han publiken, säger att de har varit underbara, på samma sätt som alla andra musiker, sen så lämnar han scenen. Publiken utbrister i applåder och hejarrop. Delvis för att tacka förbandet, delvis för att välkomna huvudartisterna ut på scenen. Sekunderna går men applåderna mattas inte av. Tvärt om, de ökar i styrka. Efter ytterligare några sekunder av väntan syns någon i utkanten av scenen. Där är de. Äntligen. De går ut på scenen. Publiken rent utav kokar. De sätter sig vid sina instrument och rättar till de sista detaljerna. De första tonerna ljuder ut i lokalen. Gitarrslingan hörs klart och tydligt. Publiken tystnar. Sångerskan andas djupt in och tar sedan ton: ”Now the pale morning sings of forgotten things, She plays a tune for those who wish to overlook.” För publiken står världen stilla. Strålkastarna formar orangeglimrande glorior kring deras huvuden och just i det ögonblicket verkar världen omåttligt vacker. Men vi är inte en del av publiken. Vi står på andra sidan. Vi står på andra sidan kravallstaketet, i fotodiket. För oss står inte världen stilla.

Den 15 oktober 2014 spelade systrarna Söderberg sin sista konsert för årets turné på Annexet i Stockholm. De flesta känner säkert igen dem som First Aid Kit vilket är det namn som de är kända under. År 2012 tog First Aid Kit en självklar plats bland Sveriges absoluta musikelit i samband med sin skiva ”The Lion’s Roar. Efter sitt stora genombrott har deras popularitet bara vuxit. I år släppte de skivan Stay Gold som tog dem till nya höjder, både här hemma i Sverige men också (kanske framförallt) i USA. Årets turné har varit lång men systrarna själva förklarade under konserten att den sista spelningen här hemma var som att landa.

Och såklart var Cumulus på plats – i fotodiket!

Om ni vill lyssna på First Aid Kits musik, följ länken nedan så kommer ni till ett urval av deras låtar. Listan innehåller en blandning av mina egna personliga favoriter, så även om du, liksom jag, är ett hängivet fan, klicka dig in och se om du får möjlighet att vidga dina vyer.

First Aid Kit – Cumulus rekommenderar

Alexandra Ulander

Foto: Anna Söderberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s