London bridge was actually falling down

Äntligen!

Jag är så glad, så glad, så glad! Jag har äntligen hittat svaret på min obesvarade fråga!

I veckan satt jag och skrev om broar (för att ta den korta historien) och kom att tänka på den här barnramsan “London Bridge is fallin down” (också känd som “My fair lady” eller bara “London Bridge”). Den har jag hört sedan urminnes tider och egentligen aldrig tänkt mer på om visan faktiskt har någon innebörd.

I alla fall satt jag och sökte information om broar och hittade då en hemsida om broar i centrala London. Nu kommer det coola: där stod det att den här barntrudelutten, om man skall tro de gamla legenderna, faktiskt har en historisk bakgrund. Hemsidan förklarade att det tydligen har funnits en träbro över den kända floden Thames (i London, Storbritannien, för er som inte hänger med) som har blivit anfallen av vikingar (kanske svenska?) som tänkte plundra London för över 1000 år sedan! Den här sägnen, legenden, säger att de sluga vikingarna la rep om träbron med fäste i sina vikingaskepp och sedan väntade på ebb då båtarna uppenbarligen automatiskt drogs nedströms på Thames.

Träbron pallade inte trycket och hela London Bridge brakade ihop.

Hur coolt är inte det här? Nu kan äntligen alla andas ut, för Holmberg har löst den stora gåtan. För er som inte riktigt vet hur visan går, eller vill fräscha upp minnet är det bara att klicka på länken. VARNING! Mycket stor risk att låten fastnar på hjärnan.

http://www.youtube.com/watch?v=NlzL9tk7GG8. 

Sara Holmberg  

londonbridge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s