Varifrån kommer egentligen jultomten?

Barn runtom i världen känner igen honom som en man med stort, vitt skägg, röd dräkt, svarta stövlar och en stor mage fylld med pepparkakor och julgröt. Men vem är denne mystiske man egentligen? Vad har han för historia och vad har han gjort för att bli ”Jultomten” med hela världen?

Jo, det började med att en liten pojke, vid namn Nikolaus, föddes på 300-talet i sydvästliga Lill-Asien. Som liten var det ingen som misstänkte att denne pojke skulle bli jultomten, han som kommer med julklappar varje år, men tidigt började Nikolaus visa tecken på speciella egenskaper. När han växte upp blev han biskop i Myra i Lill-Asien.

Nikolaus gjorde många goda gärningar. Men den gärning som gjorde honom känd var när han, under vintern, kastade in pengar genom fönstret till en fattig familj. Pengarna gjorde att familjen hade mat över vintern. Att kasta in pengar genom fönstret var inte det enda han gjorde. Han kunde han även väcka de döda till liv och rädda sjömän från farliga stormar på havet. På grund av det blev Nikolaus helgonförklarad och hyllad, främst av sjömän.

Sankt Nikolaus är ett katolskt helgon. När protestanterna tog över avskaffade de helgondyrkan i landet. Men de hade svårt att bli av med Sankt Nikolaus eftersom han var så populär. Lösningen på det lilla problemet blev att de så småningom tog av honom biskophatten och kallade honom för jultomten istället. Eftersom Nikolaus dog på vintern passade det bra att han fick bli förknippad med jul och julklappar.

Jultomten blev känd och när holländarna reste till Amerika tog de med sig jultomtens historia jultomten blev känd också i Holland. På holländska heter jultomten “Sinterklaas” och på engelska översattes det till ’’Santa Claus’’.

Inte förrän precis efter 1930 förvandlades jultomten till den röda Vinterman vi känner igen och älskar. Då började Coca-Cola använda honom i sina reklamer där han gestaltades med ett stort, vitt skägg, röd dräkt och svarta stövlar.

Idag väntar barn över hela världen på denne stora man i rött varje år i juletid för att få presenter och förhoppningsvis se hans släde som dras av renarna.

jujtomtenshistoria Emma Koski

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s