Tre små länder…

Det var en gång tre små länder. De bestämde sig för att bli självständiga nationer, så de flyttade ut från sin mammas hus. Mamman var okej med det här, men sa, – ”se upp för Stora Stygga Kriget”. Länderna kom överens om det och gick ut på en promenad.

Snart mötte de en man som gick runt och bar på naturtillgångar. Det första landet, Irak, sa till mannen att han ville forma sitt egna självständiga land. ”Visst” sa mannen och gav Irak naturresurserna. Irak var väldigt nöjd och sa, ”Nu kommer jag få en blomstrande ekonomi och det Stora Stygga Kriget kommer inte kunna fånga eller äta upp mig. Efter det satte han sig till rätta och började forma sitt land.

Det andra och tredje landet fortsatte sin promenad. En stund senare mötte de annan man. Han bar på några riktigt stora vapen. Det andra landet såg en möjlighet, och beslutade sig för att bygga upp sin nation med en massa vapen för att kunna skrämma andra länder. Han stal vapnen från mannen och var riktigt belåten. Det tredje landet protesterade men han brydde sig inte. Det andra landet, Sovjet, var stolt över sina nya vapen och sa ”Nu kommer inte Stora Stygga Kriget kunna fånga eller äta upp mig”. Efter det satte han sig till rätta och började forma sitt land.

Det tredje landet fortsatte sin vandring. Efter vad han ansåg vara en evighet stötte han äntligen ihop med en äldre man. Han bar på mängder av böcker. Det tredje landet, Sverige, frågade om han kunde få läsa böckerna och det fick han, men bara om han lovade att han skulle använda kunskaperna från böckerna till att bevara fred i världen. Sverige accepterade begäran och satte sig till rätta och började forma sitt land med kunskaper och fred. Han sa ”Nu kommer inte Stora Stygga Kriget kunna fånga eller äta upp mig”.

Nästa dag kom Stora Stygga Kriget strosande ner för gatan när han plötsligt såg det första landet, Irak. Det Stora Stygga Kriget sa till Irak ”Kapitulera till mig, annars äter jag upp dig”. Irak svarade att han inte kommer överlämna sig och då bröt ett krig ut. Irak kunde hålla Stora Stygga Kriget borta ett tag med efter att tiden gick förstod han att han var tvungen att överlägga en överenskommelse om fred.  Han föreslog att Stora Stygga Kriget skulle få lite naturresurser och på så sätt få behålla sitt liv. Stora Stygga Kriget gick med på det och tog några av Iraks tillgångar. Irak gick hem belåten, med tanken att han hade gjort ett bra avtal. Men det här betydde att Irak nu nästan var bankrutt och Stora Stygga Kriget tog tillfället i akt och åt upp Irak. Irak var nu Stora Stygga Krigets egendom.

Dagen efter fortsatte Stora Stygga Kriget sitt strövtåg, han kom till det andra landet, Sovjet. Det Stora Stygga Kriget sa ”Kapitulera till mig, annars äter jag upp dig”. Sovjet svarade med en stöddig röst att det aldrig kommer inträffa och då bröt ett krig ut. Sovjet försvarade sig med sådan expertis att Stora Stygga Kriget var tvungen att fly. Men Stora Stygga Kriget kunde inte hantera den svåra förlusten så han startade ett kallt krig mot Sovjet, tills Sovjet förstördes inifrån och blev uppäten. Sovjet var nu Stora Stygga Krigets egendom.

Dagen efter var Stora Stygga Kriget mer hungrig och gick till det tredje landet, Sverige och sa ”Kapitulera till mig, annars äter jag upp dig”. Sverige kollade på Stora Stygga Kriget och konfronterade honom senare med ord, ”Inget löser sig med krig och girighet”. Sverige lyckades övertala Stora Stygga Kriget att inte äta upp fler länder och istället sätta sig ner till rätta och börja forma sitt egna, självständiga land. Och det gjorde Stora Stygga Kriget. Så var sagan knappt slut. Det återkom en väldans massa stridigheter efter detta då det nya landet har lite för mycket hybris…

Här har vi en liten del av USAs krigshistoria.

usas-flagga

Emma Eiworth & Karl Hedin 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s