Veckans filmtips- Lejonkungen

Om jag säger orden ”forever young”, börjar ni tänka på något speciellt då? Låten ”Forever Young” av JAY Z, eller kanske din ljuva härliga säng? För mig, är dessa två ord tillsammans något alldeles extra. Det är knappt så att jag kan berätta om det utan att bli alldeles varm inombords. Alla som är födda innan igår, vet vad det är jag talar om. Många skulle kalla det för film, men jag skulle beskriva det som en egen värld, dit jag kommer många, många gånger och besöker. Jag syftar så klart på Disneys ”The Lion King”. Bättre film får man leta efter, om det ens är någon idé.

Jag skulle gissa på att 80-talisterna fortfarande minns premiären 1994. När ”The Lion King” presenterades på biograferna var det knappast någon suck av missnöje som rörde sig i salongerna. Filmen rankas som en klassiker världen över och det är typiskt en sådan film som nådde betydligt större framgång än väntat. Ju längre tiden går, desto mer växer detta mästerverk.

Storyn borde vara välkänd för de flesta. Vi tittare får följa Simba, den unga lejonungen, under hans uppväxt och hans resa till kung i lejonriket. Hur han kämpar med bortgången av sin far och kärleken som han känner för sin barndomsvän Nala. En ganska enkel historia i grund och botten om vänskap och sorg och om att inse vem man faktiskt är. En film som berör hela familjen med dess humor, spänning, respekt, makt, ansvar och musik. Om man ska jämföra ”The Lion King” med andra projekt av Disney som har kommit de senare åren känns filmen som en äkta film som berör, inte en massproduktion för att tjäna pengar. Den har det lilla extra som man söker efter men dock inte finner i någon annan barnfilm. Det finns inte bara ytliga repliker för att fylla en film, utan det är en film full av lärdomar och den har en innebörd.

Jag minns inte första gången jag såg filmen, men eftersom min bror var fast i den som liten var ”The Lion King” en av de första filmerna jag såg. Jag förstod självklart inte handlingen och syftet som jag gör i dag. Men efter 18 år kan jag garanterat säga att jag tycker filmen är lika fantastisk nu som då, om inte än mer episk. Den har en historia som vi alla kan identifiera oss med, tidlösa teman som glädje, kärlek, hat och sorg.

Verket är belönat med många Oscars och kommer knappast att bli bortglömt i första taget.

Man skulle kunna påstå att de har handplockat skådespelarna till ett perfekt urval. Man har skapat en riktig klassiker med Matthew Broderick, Jeremy Irons, Rowan Atkinson och James Earl Jones och deras röster. Att musiken är gjord av Hans Zimmer och Elton John gör bara filmen ännu bättre.

Om man tar hänsyn till att det faktiskt var några år sedan som filmen gjordes och att animeringstekniken precis hade börjat utvecklas när filmen kom, tycker jag att karaktärernas teckning och färgsättning ger en mycket bra känsla och spelar på tittarens empati, vilket är positivt. Det är lätt en av de bästa filmerna jag någonsin har sett – fem av fem – en felfri film som går hem i alla åldrar.

Alldeles nyligen såg jag också musikalen “The Lion King” på Lyceum Theatre i London. Musikalen är nu inne på sitt 15:e år och har vunnit många fina priser, vilket märktes. Något så magiskt har jag aldrig sett i hela mitt liv och jag tvekar på om något, någonsin kommer vara så bra igen. Detta är teater när den är som bäst och jag blir tårögd bara jag tänker på det. Det var en upplevelse utöver det vanliga. En upplevelse som var så långt borta från allting annat jag tidigare har sett. En upplevelse som inget kan stå upp emot, som inget kan slå, oavsett vad. I särklass bäst, bäst, bäst. Går inte att beskriva, går bara att uppleva. Så ta och gör det.

disney_klassiker_32_lejonkungen_diamond_edition Sara Holmberg 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s