Året som gick…

2014 kan beskrivas som rumpornas, ebolas och Sverigedemokraternas år. Det här är året som vi knappt hunnit öppna våra datorer innan bilder på kändisars rumpor dyker upp på skärmarna. Bland dessa tillhör Nicki Minaj, Jennifer Lopez och Miley Cyrus som utan några hämningar twerkar loss framför kameran. 2014 var också året som Sverigedemokraterna fick 13 procent av rösterna i valet och därmed blev vågmästare i Sveriges riksdag. En annan sak som folk runtom i världen har uppmärksammat på ett galet och ohälsosamt sätt är sjukdomen ebola som spridit sig till en och annan europeisk och amerikansk person. Dessa är tre av många saker som förstorats upp i medier och som vi människor runtom i världen har pratat lite extra om.

Årets bild(er):
Den mest spridda bilden under året blev en selfie tagen redan i januari på Oscarsgalan. Den innehåller kändisar såsom Ellen DeGeneres, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Brad Pitt och Angelina Jolie. Några andra bilder som är värdig att nämnas är Kim Kardashians nakenbilder i bildserien ”Break the Internet” som också blivit några av årets mest visade bilder.

Årets snackis(ar):
Årets största snackis är definitivt ebola, vilket är en virussjukdom som ”spridit” sig från Afrika till andra världsdelar. Trots att sjukdomen funnits i många år och dödat tusentals människor så är det plötsligt nu vi svenskar tycker att sjukdomen är hemsk. Det enda som krävdes var att en amerikan blev smittad för att svenskarna plötsligt skulle bry sig. Nu är alla rädda för att denna amerikan ska smitta just oss med sjukdomen trots att hen inte ens smittat någon annan. 2014 var alltså året som vi svenskar som bor i ett helt ebolafritt land hade ångest över att gå utanför dörren och som skrek ”Du har ebola” så fort någon annan svensk nös.

En annan sak som det snackats mycket om är dessa trender som sprider sig på många sociala medier. Det finns inte längre någon ungdom som inte tagit selfies eller som mer eller mindre gjort ett halvtaskigt försök att twerka framför spegeln. Behöver vi ens nämna vilken hype det blivit när både ”selfie” och ”selfiepinne” numera har en plats i svenska akademins ordlista? Dessa nya trender varvas på sociala medier med länkar såsom ”Ett gäng ungdomar går fram till en uteliggare och vad som händer sedan kommer att chocka er” eller kanske ”En man och en hund går över gatan, ni kommer inte tro era ögon när ni ser vad som händer sedan.” Självklart kan vi inte låta bli att klicka oss in på dessa och det är även anledningen till våra virusfyllda skoldatorer som inte ens Nader kan rädda.

Årets Åva-grej:
Om vi fortsätter att spela så mycket pingis på Åva som vi gör, ska vi köra hela Åva-Tibble-kampen med bara bordtennis. Singelpingis, transpingis, dubbelpingis, rektorspingis, mixedpingis, straightpingis, gaypingis…

Årets kalldusch:
Ice Bucket Challenge var en av årets välgärningar. Folk skänkte pengar till forskningen om den hemska nervsjukdomen ALS och passade samtidigt på att chocka kroppen.

Årets baksug:
Trots att en helt alldaglig svetsare från Örnsköldsvik, utan att någon riktigt vet hur det gick till, slutade som statsminister så är inte det årets baksug. Titeln är istället tilldelad Sverigedemokraterna, som på något konstigt vänster fick 13 procent i riksdagsvalet. Valet gick inte riktigt som vi tänkt oss och att Sverigedemokraterna snodde åt sig så pass många procent av Sveriges hjärtan gör att vi börjar fundera över vad vi egentligen bor i för land. Uselt, tycker vi!

Årets WTF
Undersökningar visade att under 2014 var det fler personer som sökte till dokusåpan ”Paradise Hotel” än det var personer som sökte till årets högskoleprov. Var är egentligen den nya generationen på väg? Ja, tydligen till ett mexikanskt hotell innehållandes halvtaskiga människor och enorma mängder alkohol.

Årets sporthändelse

De flesta var engagerade under 2014:s olympiska vinterspel som hölls i Sotji i Ryssland. Hela 88 nationer deltog och Sverige lyckades kamma hem hela 15 medaljer vilket, om man räknar antal medaljer, gör OS i Sotji till Sveriges mest framgångsrika vinterspel genom tiderna. Tyvärr var endast två av dessa 15 guld. Men ett guld i herrstafetten och ett i damstafetten i skidor går inte att klaga på.  Bra jobbat Sverige!

Årets film
Årets mest hypade film är definitivt ”Frozen”, en härlig, otraditionell Disneymusikal som slagit igenom och blivit Disneys mest säljande film genom tiderna. I filmen får vi följa prinsessorna Elsa och Anna på deras äventyr i landet Arendale. Vi kan även tillägga att årets låt är ”Let it go” från samma film. Från att ha lyssnat på Skrillex så kommer nu ”Let it go” och tar över dansgolven. Man kan ju säga att vi, Let Skrillex go…

Ha ha ha ha…

maddepadde

 Madeleine Wadholm, Marcus Wester, Filip Gröholt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s