Alkoholens grepp om oss unga

En instagram-bild här, en snapchat där och så en statusuppdatering på Facebook, alla önskar GOTT NYTT ÅR! Och just det, glöm inte att spritflaskan måste vara med på ett hörn i varje bild.

Ungefär så här såg mina nyårshälsningar från mina jämngamla bekanta ut under 2014:s sista timmar. Gärna dagarna innan också, det var ju lov vilket gör alla dagar till lördag på sätt och vis. Tre blöta veckor fyllda av fart och fläkt, för vad spelar det för roll om all annan vaken tid på dygnet utgörs av en bakfylla när man ändå inte behöver prestera något? Fritt fram för sprit och festligheter med andra ord.

Tyvärr känns det som att denna alkoholhets bara blir värre och värre i min omgivning. Förut var det kanske någon hemmafest då och då men i takt med att allt fler av mina vänner får ta del av vuxenvärldens heliga rättighet att fritt konsumera alkohol så verkar även deras omdöme försvinna i samma takt som de sveper shots.  Är det en osäkerhet inför den stundade studenten och vad det betyder som gör att så många desperat verkar försöka finna livets mening i botten på en vinflaska? Vad är det som gör att man ska supa ner sig helg efter helg? Varje tillfälle som bjuds att konsumera alkohol tas. Ska man hitta på något med klassen, supa såklart! Göra något trevligt med vännerna i helgen, ta minst ett glas i timmen såklart! Leta efter lokal till skivan, billig alkohol viktigast såklart!

Jag hoppades att vi i denna ålder skulle komma ifrån den barnsliga fascination och fixering som alkoholen har haft under yngre år, men ack så fel jag hade! Inte bara intaget men också bekräftelsebehovet kopplat till dessa vanor verkar bara öka. Det räcker med att öppna närmsta sociala media för att se hur stor del bilder och statusar som tillägnas olika sorters drycker och dess effekter. Jag hoppas för mångas skull att deras nyårslöfte för i år inte var något meningslöst hälsolöfte som att äta godis max en gång i månaden utan att de istället ser till att ta det lite lugnt med det gift som de fullkomligt häller i sig. Släpp osäkerheten och inse att det går att ha kul utan alkohol!

Alkoholens repp kring unga

Karin Engström 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s