Legendernas legend

Sommaren 2014 var det. Jag minns det som igår. Han intog Skeppsholmen i Stockholm med storm och framförde magi inför publiken som svävade bland molnen. Äntligen fick jag se gubben. Jag hade väntat i tre år på att få höra rockarnas rockare, legendernas legend, lyrikernas lyriker, han som varit med att lägga grunden för rocken och influerat mängder av artister. Det är självklart Neil Young jag pratar om, min man i ett annat universum.

Young är hela 30 + 39 år och är född och uppvuxen i Kanada. Han började med sin musikkarriär 1956 och det dröjde inte länge förrän han blev uppmärksammad. Gubben spelade i x antal band och fick sitt första uppsving med bandet The Squires. Efter det åkte han till de allsmäktiga staterna och bildade bandet Buffalo Springfield, som fick en del hits. De upplöstes 1968 och då satte en solokarriär fart. Han gjorde två finfina album och efter det träffade han grabbarna som han skulle bilda Crazy Horse med. De har genom tiderna gjort flera samarbeten. Lite senare körde han på solo igen. Vi är nu inne på 1970-talet. Det var under den här 10-årsperioden Neil skrev ”Heart Of Gold”, ”Cortez The Killer” och ”Hey Hey, My My”, tre av mina absoluta favoritlåtar. Lyriken är så fantastisk att det blir löjligt, den är tidlös. Att kunna få med bland annat kärlek, politik och historia i sina texter är verkligen helt otroligt.

1980 provade the Old Man på lite nya genrer. Det blev dock ingen supersuccé så han återgick till sitt gamla beat igen och karriären blomstrade på nytt. På 90-talet blev han invald i Rock and Roll Hall of Fame, ett tydligt bevis på hans framgångar. Neil har varit en inspirationskälla för många artister, bland annat Nirvanas sångare Kurt Cobain, som fått albumet ”Sleep With Angels” namngivet efter hans tragiska död 1994. En tid senare körde Neil ihop med bandet Pearl Jam och i dag spelar han både själv och med sina polare runt om i världen.

Allt som allt har Neils karriär varit väldigt lång med en väldans massa musiksamarbeten. Han har hittills gjort 33 soloalbum och 1938 spelningar. Att se honom på Skeppsholmen var som att flyga in i en annan värld, musikens kosmos. Han hade med sig några grabbar från Crazy Horse och de riktigt ägde scenen på Stockholm Music and Arts.

Heart Of Gold

https://www.youtube.com/watch?v=fQfUz6lP2BQ

Hey Hey, My My

https://www.youtube.com/watch?v=cMs3PCDM8Eg

Cover på Cortez The Killer av Warren Haynes och Dave Matthews band

https://www.youtube.com/watch?v=00WWmtWh-Mk

Neil

Emma Eiworth 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s