Svagt Sverige ut ur handbolls-VM

Trots ett starkt gruppspel åkte Sveriges handbollsherrar ut ur VM. Polen blev för starka i åttondelsfinalen och vann till slut med 24-20. Kanonskytten Kim Andersson saknades väldigt mycket och det går väl att jämföra med att fotbollslandslaget skulle lira utan Zlatan.

handboll

Åttondelsfinalen i Qatar blåser igång och fighten kan börja. Som grupptvåa kliver Sverige starkt in i matchen och gör första målet genom Lukas Karlsson. Sedan dröjer det länge innan nästa mål kommer, den här gången är det Polen som sätter den. Inget av lagen drar ifrån. Målvakterna i respektive lag är mycket skickliga. De gör räddning efter räddning och det speglar sifforna. När det gått åtta minuter av matchen står det endast 3-3. Det märks att handbollens Zlatan, Kim Andersson, inte är med.

I nionde minuten åker försvarsjätten och kapten Tobias Karlsson på en kraftig smäll i huvudet och tvingas gå av planen och vila i några minuter tills han kan stå relativt stadigt igen. Han ser groggy ut länge.

Timeout i 21:a minuten, det snackas om mer fart i anfall och bättre förflyttning av Polens försvar. Det borde inte vara så svårt för Sverige då Polen har ett väldig tungt lag. Sveriges snabba spelare kan stega igenom muren, men då gäller det att de börjar satsa för varandra och verkligen utnyttjar alla ytor så att luckor kan skapas.

Efter timeouten händer det inte så mycket. I 23:e minuten får Sveriges Östlund utvisning och en straff emot sig. Polen leder nu med 8-5. Sverige reducerar till 8-6 och nu börjar gnistan komma tillbaka. Andersson gör en fin räddning och Sverige kan kontra och gör mål på det. När klockan står på 27 minuter gör Källman 9-9 och tätt där efter gör Ekberg 10-9. Vilken vändning!

Timeout tas i näst sista spelminuten av första halvlek av Sverige. Nu gäller det att fortsätta såhär tills domarna blåser för halvtidsvila. Sverige gör mål men kort därefter reducerar Polen till 11-10 som blir halvtidsresultatet. Ohlson får sin andra utvisning i samband med det, lite oroväckande då det är en hel halvlek kvar.

Andra halvlek startas och Sverige har en spelare färre på planen. Första målet görs av Källman från nio meter, ett riktigt kanonskott. Ställningen är nu 12-10 till Sverige. Polen gör mål men Sverige struntar i det och gör ett linjemål med Nilsson anfallet efter. Ställning 13-11.

I 39:e minuten står det 14-14. Källman går nu ut som en hög etta i försvar för att störa polackernas anfall så mycket som möjligt. Det funkar från hans håll men försvaret på kanterna är lite svagare, Polen gör mål och leder nu matchen igen.

Sverige tar ytterligare en timeout i 43:e minuten och lyckas efter det komma tillbaka i matchen. Den nyblivna pappan Mattias ”Zacke” Zachrisson får en större roll i matchen och gör succé med sin otroliga snabbhet och teknik. Lite inside-information är att skribenten till den här texten faktiskt blivit tränad av honom.

När klockan tickar upp emot 48 minuter får Polen en straff och kan göra mål, 18-16 är ställningen. Några sekunder senare reducerar Petersen till 18-17. Spänningen är total. Bara tio minuter kvar och Sverige är en boll ifrån kvartsfinal. Polen utökar till 19-17 och en ny uppställning känns mycket aktuell.

Polen tar timeout med knappa sju minuter kvar. Det gäller nu för Sverige att andas och sedan gå ut och satsa allt de resterande minuterna. Tyvärr får Östlund utvisning och Polen gör sitt 21:a mål i matchen. Zacke trycker sedan in en boll men lyckan varar inte länge. Sverige får en till utvisning, 4 mot 6 nu. Det ser mörkt ut. Ställningen blir till 22-20 till Polen med 1 minut kvar, en kvartsfinal är långt borta.

Sverige prövar man-man-försvar men det funkar inte, Polen gör två mål till och säkrar sin plats till kvarten. 24-20 slutar matchen.

Det här var inte Sveriges match, utan spelet fungerade bara i små vågor. Det känns som att Sverige underskattade Polen. Vi var inte beredda på att möta ett sådant starkt lag. Vi fick inte tag på deras skyttar, vi gör för många tekniska fel och anfallsspelet håller inte måttet. Vi hade behövt mer rutinerade spelare som Doder, Andersson och Jernemyr.

Besvikelsen är stor men det är bara att acceptera den bittra sanningen, Polen var bättre i dag. Att Sverige åker ut efter första slutspelsmatchen svider i handbollshjärtat. Den här förlusten innebär också att Sverige missar kvalet till OS – mycket mörker just nu. Att ett fantastiskt gruppspel i VM skulle sluta så här trodde ingen.

Lyckligtvis ser framtiden ljus ut. Sveriges juniorlandslag briljerar och flera nya spelare fick chansen i detta mästerskap. Det nästa som händer i handbollsvärlden för Sveriges A-landslag är först ett VM i Danmark för damer i december och 2016 ett hemmaarrangerat europamästerskap på damsidan. Stay tuned för detta vill ni inte missa! Sveriges damer är riktigt starka nu, de knep nyligen en tredjeplats i EM och med många unga spelare ser det riktigt bra ut.

Emma Eiworth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s