Låt det aldrig hända igen

IMG_4690 IMG_4675 IMG_2827copy2

Den 27 januari 1945 öppnades förintelselägret Auschwitz av sovjetiska arméer. Det var början på slutet av vår tids värsta folkmord. Man beräknar att cirka sex miljoner judar dog under fyra år. Av dem dog cirka tre miljoner i förintelseläger. Tyskarna gjorde en industri av att döda, de planerade hur man skulle utrota så många judar, homosexuella, handikappade och romer som möjligt. Hur man på enklast sätt skulle utrota människor. Försök att föreställa dig att varenda en av dessa tre miljoner människor var en egen person. Precis som du och jag.

På hebreiska heter Förintelsen ”Shoah”, som betyder katastrof. Att kalla Förintelsen katastrof är en underdrift. Orden räcker inte till för att beskriva.

Vi lär oss om Förintelsen i skolan. Vi får se filmer, bilder, läsa texter och diskutera. Vi kan förstå hur det gick till och genom att läsa verkliga berättelser från de överlevande kan vi bilda oss en uppfattning. Men vi var inte där, vi kände inte. Inte rädslan av att leva i en ovisshet om man kommer att överleva eller dö. Inte känslan när man kom till insikt om vad som försiggick i de stora byggnader där rök ständigt sipprade ut. Inte saknaden av livet som så abrupt tog slut. Inte känslan av att tro att man en dag kommer att få träffa sina föräldrar igen. Vi har inte letat efter våra föräldrar, vi har inte sagt hej då till våra syskon i tron om att vi snart kommer att få återse varandra.

I dag finns det bara några få överlevande kvar som kan berätta sina historier. Vad kommer hända när ingen finns kvar? När vi bara har historieböckerna att förlita oss på? Kommer fler att förneka att Förintelsen ägt rum?

Tre överlevares berättelser har i veckan skrivits i Dagens Nyheter. Franciska Levy överlevde men minnena från Auschwitz förföljer henne än, trots att det har gått 70 år. Hon berättar att hon är orolig för sina barn och barnbarn. Hon är rädd att det ska hända igen. Hon är inte ensam om att vara rädd att det ska hända igen. Hédi Fried säger att hon nu, för första gången sedan 1945, är rädd.

Det är lätt att tro att en förintelse aldrig mer kommer att ske, men tittar man på vårt nuvarande samhälle – och den enorma ondska som finns – börjar man tvivla. Vi borde ha lärt oss av historien, men 2014 växer främlingsfientliga partier i många av Europas länder, inte minst i Sverige. Partier som gör skillnader på människor, som inte anser att människor har samma värde. I dag har vi facit i hand, vi vet vad som händer när överdriven nationalism och främlingsfientlighet får växa utan att stoppas, vi vet vad som händer när politiska partier som gör skillnad på människors värde får för mycket makt. Vi får inte glömma att även det nationalsocialistiska arbetarpartiet en gång var ett litet parti med svagt stöd.

Historien om Förintelsen måste berättas vidare. Vi får aldrig någonsin glömma. I dag hedrar jag de människor som fick uppleva det som inte går att beskriva med ord. Både de som dog och de som överlevde. Jag vill att vi fortsätter att hedra Förintelsens offer genom att göra allt som står i vår makt för att det inte händer igen. Vi ska tacka de överlevande för att de berättat och vi måste lova dem att berätta vidare. Minnet av Förintelsen får inte dö.

Text: Ellen Kittel

Foto: Alfred Samuelson

P.S. Om ni vill hedra Förintelsens offer i dag, så ska ni bege er till Raoul Wallenbergs torg (mellan Dramaten och Berns) kl. 17 i kväll.

Mycket läsvärda artiklar, läs och tänk.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vi-ska-minnas-forintelsen-som-helt-begriplig/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/franciska-levy-jag-ar-orolig-for-mina-barn-och-barnbarn-jag-ar-radd-att-det-ska-handa-igen/

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/i-dag-ar-jag-radd-igen/

http://www.dn.se/nyheter/varlden/forintelsen-6-miljoner-doda/

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s