Privat men inte personligt. Eh va?

Fraagetecken---Fraaga

“Det får gärna vara personligt, men det behöver inte vara privat.” Okej, vad betyder det egentligen? För mig är de två orden synonymer. Personlig och privat betyder exakt samma sak. Vad är skillnaden? Finns det ens någon skillnad?

Ni känner väl till att det finns tv-program om riktiga hemmafruar i USA på tv? Det brukar väl vara på typ 3:an eller 5:an. De lägger fullständigt ut hela sitt liv för oss tv-tittare och verkar helt okej med det. De pratar skit om varandra och pissar på varandra (ordagrant) och sen är de vänner och sen är det bråk mellan två och jag vet inte vad. Är det för dem bara personligt eller är det till och med privat ibland? Vill de att vi tittare ska veta varenda detalj (som vi verkar få veta) om deras liv, hur perfekt de har det och så vidare?

Jag tror faktiskt inte att så är fallet alla gånger. Varför stoppar de då inte programmet? Upp med handen bara och säg stopp! Så svårt kan det väl ändå inte vara? Får de där “hemmafruarna” verkligen välja, om hela deras liv ska visas på TV? Får de bestämma om det ska vara personligt och privat, det som vi får ta del av?

Om vi går tillbaka till frågan om vad som är skillnaden. Stämmer detta?:

Personligt – egentligen opersonligt. Något där man utgår från sig själv och är lite känslomässig tillskillnad från det opersonliga där man inte har någon relation till ämnet? Sin “hopsidejsi”-upplevelse kanske?

Privat – allmänt, alltså det som bara rör en själv. Typ lite abstrakt sådär? Sitt sexliv kanske?

Om jag då skriver något personligt men inte privat, handlar det då om händelser som människor i allmänhet kan relatera till? Utan att lämna ut sig själv och detaljer om sig själv men ändå på något sätt lyckas utgå från egna upplevelser?

Vi kör ett exempel:

Personligt – “Det är bra att ha sex.”

Privat – “Jag hade sex precis.”

Det där blir bokstavligen bara en enda stor fet röra i mitt huvud, begreppen korvar ju ihop sig med varandra och blir bara kaos av det hela. Fattar inte ens vad jag själv skriver. Jag ger upp. Det här låter jag någon annan reda ut.

(Sara) Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s