Högkänslighet är vanligare än vi tror!

hsp överkänslighet

Elaine N. Aron är en amerikansk forskare. Hon är den som myntade begreppet högkänslighet. År 1995 publicerades hennes bok The Highly Sensitive Person – How to Thrive When the World owerwhelms You.  Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag. Hos ungefär 20 % av den globala befolkningen förekommer detta drag, det vill säga att en av fem har detta personlighetsdrag. Det finns även hos de flesta djurarter.

Högkänsliga personer har ett nervsystem som reagerar ovanligt starkt på yttre stimuli, vilket gör dem extra mottagliga för sin fysiska och emotionella miljö.

Detta innebär att högkänsliga människor har svårt att filtrera sinnes- och känslointryck och måste därför anstränga sig mer för att ”skydda” sig mot sensorisk överbelastning, som kan uppstå när det blir för många intryck att bearbeta samtidigt.

Undersökningar har också visat att högkänsliga personer bearbetar information på djupet. Deras hjärnor får dem helt enkelt att observera och reflektera över saker mer och längre, antingen sker detta medvetet eller omedvetet.

Om du redan nu misstänker att du är en högkänslig person så ska du veta att ditt personlighetsdrag är normalt. Fastän det kan vara svårt att tro så förekommer det hos ca 20 % av befolkningen.  Även om 20 % är mer än vi kanske tidigare har trott så är det fortfarande en minoritet som har detta personlighetsdrag, därför är det tyvärr inte alltid tillräckligt många i din närhet som vet om detta och förstår dig tillräckligt väl. Beroende på kultur och kontext kan det även i vissa fall upplevas som en ”störning”.

På grund av detta har de flesta högkänsliga känt sig konstiga, som om det är något fel på dem. På grund av att de inte fungerar som den icke-högkänsliga majoriteten. Elaine N. Aron poängterar alltid att högkänsliga människor inte är konstiga utan de helt enkelt är byggda annorlunda.

Ditt karaktärsdrag är medfött. Biologer har även observerat ett hundratal djurarter och upptäckt att högkänslighet finns hos dem också.

Ditt karaktärsdrag är en naturlig gåva, en överlevnadsstrategi. Högkänslighet reflekterar som sagt en sorts överlevnadsstrategi. Varje art har två system för överlevnad – det ena är inte bättre än det andra men kan komma till användning beroende på situationen. Till skillnad från de 80 % icke-högkänsliga individerna, stannar du upp och tittar innan du ger dig in i en ny situation för att kolla in eventuella faror och reflekterar eller bearbetar all information.

Det högkänsliga draget fyller alltså en viktig funktion, inte bara för den enskilda känsliga personen utan för hela samhället, eftersom högkänsliga personer (20 %) kan ana faror och inse konsekvenserna av ett handlande innan andra människor (80 %) gör det. Att tänka först och handla sedan (pause & check) kan ge intryck av att högkänsliga individer agerar långsamt, men långsamhet är ingenting utmärkande för karaktärsdraget. När högkänsliga människor inser att de har varit med om en liknande situation förut kan de i stället reagera mycket snabbt på om någon upplevs som hotfullt eller om något kanske är en möjlighet.

Eftersom högkänsliga personer föredrar att iaktta innan de ger sig in i nya situationer betraktas de ofta som ”blyga” eller ”ängsliga”. Men blyghet och ängslan är inte medfödda drag utan inlärda beteenden som inte alls är avgörande för draget. I själva verket är 30 % av alla högkänsliga extroverta.

Du noterar fler subtiliteter än andra. Elaine Aron hävdar att det faktiskt är främst subtiliteterna, de små sakerna, nyanserna och detaljerna som högkänsliga personer noterar. När du gör det aktiveras särskilt de områden i din hjärna som utför det komplexa bearbetandet. Din hjärna bearbetar all information mer på djupet.

Du blir lätt överstimulerad. Eftersom du lägger märke till så mycket och har svårt att filtrera både sensoriska (smak, lukt, syn, hörsel och känsel) och emotionella intryck blir du lätt överstimulerad.

Du suger åt dig som en svamp! Eftersom din hjärna fungerar lite annorlunda än hos icke-högkänsliga och du är född med ett känsligare nervsystem är du extra mottaglig för sensoriska intryck men också för emotionella. Du kan alltså känna av stämningar och andra människors behov. Du har också en välutvecklad empati: Inte nog med att du har förmågan att sätta dig in i hur andra mår, deras tillstånd kan få dig att känna dig på samma vis själv! Detta leder till att du har svårt att sätta gränser, vilket i sin tur kan leda till att högkänsliga människor lätt blir manipulerade och utnyttjade av andra människor.

Karaktärsdraget är ingen ny upptäckt men har länge missuppfattats. Högkänslighet är ingenting som Elaine N. Aron har hittat på. Det har existerat i alla tider. Elaine N. Aron har även skapat ett test för att testa om du är högkänslig eller inte. Så om du känner igen dig i detta och vill testa om du är högkänslig finns testet tillgängligt på:

www.hsperson.se/media/5e2083fe71ad8bc7ffff8451a426365.pdf

Källor: Den högkänsliga människan- Konsten att må bra i en överväldigande värld

 http://www.hsperon.se

Rebecca Eriksen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s