Skärpning, Björklund

Förra veckan kom en rapport om att betyg från årskurs fyra inte har någon positiv effekt på eleverna. Nämen oj, Björklund, vilken surprise! Redan när förslaget kom var vi många som skakade på huvudet. Vad är det för vits med att ge betyg till elever som är tio år gamla?

Vi som går på Åva fick våra första betyg när vi gick i sjuan. Jag vet inte hur det är med er, men jag fick en chock. Det var så främmande att bli betygsatt, från IG till MVG. Vi började jämföra oss med varandra. ”Jag fick VG på mitt engelskprov, vad fick du?” Alla kände sig tvingade att berätta vilken bokstav eller bokstavskombination som stod längst upp i det högra hörnet på pappret. Till en början var det prestigefyllt att det stod IG med röda, lysande bokstäver men när vi insåg att vi skulle börja på gymnasiet och vi faktiskt behövde ha bra betyg för att komma in där vi ville, började allvaret.

I nian jublade ingen när det stod ett G på provet. Det var endast de höga betygen som gjorde oss tillfredställda och ingen visade längre stolt upp sitt underkända prov.

På gymnasiet blev det värre. Den nya betygskalan kom som ett slag i magen. Det är svårt att få bra betyg och eftersom ett dåligt betyg på ett enda prov kan sänka betyget väsentligt är man alltid tvungen att vara på hugget. Jag ska inte generalisera och påstå att alla ungdomar vill ha bra betyg och det är självklart inte alla som känner press i skolan och av skolan, men det är många.

Nu har jag snart avslutat mina tre år på gymnasiet och det har varit tufft. Fantastisk och tufft och mycket har berott på den betygshets som råder. Om elever ska bli bedömda med betyg redan från det att de är barn kommer ungdomar om några år att må ännu sämre än vi gör i dag och ungas ohälsa kostar trots allt pengar.

Björklund, jag vet att du tror att allt kan lösas med ett nytt skolsystem och betyg i allt lägre årskurser men det kan tyvärr inte det. Du måste stiga ur din betygsbubbla, titta dig runt i samhället och ta en funderare på ifall inte din skolpolitik är orsaken till de usla opinionssiffrorna Folkpartiet fått.

Jan_Björklund_June_2014-9300

Ellen Kittel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s