Judar flyr norden

Rubrikens tre ord säger mycket, judar flyr just nu från Norden till Israel. De ser helt enkelt ingen framtid här i ett Europa där antisemitismen växer dag för dag. Flera överlevare från Förintelsen har uttalat sig om att den kommande tiden inte ser ljus ut för judarna i Europa. Under endast en månad har två stora terrorattentat ägt rum där judar är en av måltavlorna. Två stora huvudstäder, Paris i januari och Köpenhamn nu i februari.

I början av 2015 har vi aldrig varit så nära 1945. Jag trodde att vi skulle ha kommit längre i vår utveckling än så, men icke. Det växer en stor frustration när toleransen som troddes vara hög, egentligen är mycket låg. 70 år sedan Mörkrets hjärta stängdes ner och ändå tycks folk ha glömt bort vad det var som hände. En mycket skrämmande utveckling sker och den måste stoppas så snart som möjligt. Men det lär inte hända, eftersom det som sagt gått 70 år sedan Förintelsen ägde rum.

Ska vi alltså nu, 2015, behöva bilda en Sternliga för att den här gången ta slut på nazist-eländet och antisemitism för gott? Med tanke på att det inte görs tillräckligt i samhället för att motverka hatet. Judar ska inte behöva fly till Israel för att känna sig säkra. Vi måste bli bättre här i väst, bygga upp en ny trygghet. Vi får inte återgå till nazismens dagar.

auschwitz Emma Eiworth 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s