Veckans boktips- Flykten från läger 14

flykten från läger 14Shin hade turen att födas i ett arbetarläger. Att växa upp innanför enorma elstängsel med högspänning innebar för Shin att det var normalt att bli slagen blå och gul av sin mamma när han åt upp hennes mat medan hon arbetade. Det var normalt att lyda vakterna och tjalla på alla som bröt mot reglerna och då blev avrättade och det var normalt att tycka att det var flickans eget fel att hon blev ihjälslagen av läraren när hon bröt mot reglerna och plockade upp fem majskorn och stoppade dem i fickan. Shin hade tur, för han visste inte bättre.

Detta är inte en berättelse från Andra Världskrigets koncentrationsläger för judar, romer, homosexuella och handikappade utan detta är en berättelse om ett pågående läger lokaliserat i centrala Nordkorea. 2005 var Shin Dong-huyk den första nordkoreanen att lyckas fly från ett arbetsläger som Nordkoreas regering hävdar inte ens existerar. Biografin ”Flykten från läger 14” handlar om Shins uppväxt i arbetarlägret och hans flykt genom hela Nordkorea och senare till Kina, vidare till Sydkorea och USA där han idag är bosatt.

Alla vet att Nordkorea är ett fruktansvärt land under regim av Kimdynastin, men den här informativa biografin om Shin har väckt uppmärksam och fått många att få mer insikt om vad som faktiskt pågår. Arbetsläger i Nordkorea har existerat i över 50 år och Amnesty International uppskattar att det är över 200 000 människor som sitter inspärrade. Detta är en av de mest känsloupprörande böckerna jag någonsin haft i mina händer, men den absolut bästa och mest läsvärda. Jag rekommenderar den till allt och alla och hoppas att välden snart blir hel.

Mikaela Sjölund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s