Nyheterna blir alltmer deprimerande

I filmen ”Bowling for Columbine”, som handlar om skolskjutningen vid Columbine High School, funderar regissören Michael Moore på en stor skillnad mellan USA och Kanada. Båda länderna har lika många skjutvapen per invånare, men medan USA har 11 500 dödsskjutningar per år har Kanada ca 50. En av anledningarna kan vara att i Kanada har man mer positiva nyheter jämfört med Amerika där man fokuserar mycket på negativa nyheter om terrorism, mord, katastrofer, olyckor och annat elände. Jag har tänkt mycket på hur nyheter presenteras i Sverige, så jag läste gårdagens Dagens Nyheter. Det var ingen upplyftande läsning.

Nedan följer ett axplock av rubriker jag hittade och en kort kommentar om känslan man får/ska få efter att ha läst om det. Uppenbarligen finns det i stort sett inget som är bra med vårt samhälle längre och det enda som återstår är hopplöshet och rädsla.

”Filmen som polisen inte ville se” (Svensk polis är oduglig)

”Sverige alltmer sårbart för it-störningar” (Man kan inte ens lita på nätet)

”Säpo inkopplat efter dödlig explosion” (Det kan smälla även i ditt kvarter, så håll dig inomhus)

”Så ska passfusket stoppas” (En massa folk väller in i vårt fiiiina land med falska pass – utfärdade här i Sverige)

”Det ser mörkt ut för rörelsens framtid” (Putin känns som en ny Hitler när han dödar meningsmotståndare på löpande band)

”Besöket ökar klyftan mellan USA och Israel” (De gamla kamraterna glider allt längre ifrån varandra och det lär ju inte underlätta i Israel-Palestina-konflikten)

”Irakisk storoffensiv mot IS” (Bara att en organisation som IS existerar är negativt)

”Rektor ville stoppa bråk – knivskars” (På Bällstabergsskolan i Vallentuna kom det en före detta elev född -00 (ett barn!) och tyckte att han skulle cutta rektorn)

”Spotify: Stockholm är sämst” (I vår stad finns nästan inte en enda lägenhet att få tag på till anställda på ett av världens hetaste företag. Hur tror ni då att det ser ut för er unga människor som bara vill flytta hemifrån?)

”Skolan öppnar efter våld” (Läget för Sveriges skolor blir bara värre och värre, men att denna högstadieskola öppnar igen är ju i alla fall lite positivt)

”Generösare regler för sjuka”. Vafalls, en positiv nyhet! Vilken högerkrok jag åkte på när jag läste noggrant och såg att det stod ”Generösare regler för sjuka dröjer”.

I sportens värld brukar det ju däremot handla om glädje, guld och galna segrar, men man inser snabbt att det är dopning, läktarvåld, filmningar och spelfusk som skapar rubriker: ”Sju står åtalade för matchfixning”.

Men kulturen, då? Jo, där klagar man på hur ruttna SVT är som visar kalkoniga reality-såpor: ”Reality-programmen visar att SVT struntar i allt utom tittarsiffrorna”, så där går det inte heller att hitta genuint glada nyheter. Nej, man får väl – precis som Jonathan Swift gjorde i ”Ett anspråkslöst förslag” – använda sin ironiska ådra och försöka gräva djupt efter något positivt:

”Polis sköt ihjäl hemlös” (USA. Bra, där! En börda mindre)

”Hotellpriserna stiger, men Asien är billigt än” (Nu jävlar har man inte ens råd att bo bra när man är utomlands, men tur att Asien fortfarande är billigt. För det är ju så billiga flygresor dit.)

Slutligen lite dråplig humor i alla fall: ”Akupunkturpatient glömd – med nålar i”. En naken gubbe glömdes bort när personalen gick hem. Mooooohahahahahaha! Skrattar bäst som skrattar sist, men jag tror ändå vårt sätt att lägga fram nyheter i media är destruktivt och deprimerande. Jag säger inte att vi ska blunda för allt hemskt som sker runt oss, men det kanske är dags att tänka om.

Foto 2015-03-04 12 56 04

/Mr. Cumulus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s