Internationella kvinnodagen

Orättvist behandlade, könsstympade mot lagen, bortgifta som barn och inte lika viktiga. Så är situationen för kvinnor i många länder. Om du inte är kvinna eller om du är och kanske tycker det är tröttsamt med jämställdhetsfrågorna inom politiken, ska jag berätta detta för dig: Tänk dig att du blir tvingad till saker du aldrig i hela ditt liv skulle vilja uppleva. Könsstympning, som till och med är olagligt, utförs fortfarande i många kulturer och du har absolut inget att säga till om. Tänk dig att sex, som vi i Sverige tycker ska vara ömsesidigt och ett samspel mellan människor, i din kultur anses vara endast på mannens villkor. Kvinnor ska inte få ha rätt att njuta. Det går hårdhänt till och du ska göra precis som din nyblivna make säger att du ska göra. Denna make är kanske 20 år äldre än dig och troligtvis kommer du att behöva spendera resten av livet med honom. Du ska städa, laga mat och fortplanta dig. Helst ska du ju få en son för annars kanske han kommer tycka att du är en kass fru och gifter sig med en till bara för att han kan. Han kanske till och med väljer att ha fyra fruar. Utbildning är inte heller nödvändigt för dig eftersom du anses vara värdelös. Det är vad många kvinnor utsätts för i världen.

Varje år den 8 mars firas den Internationella kvinnodagen för att lyfta fram kvinnors situation runtom i världen och sätta fingret på den ojämlikhet som fortfarande råder. Denna officiella högtid, som står i ditt kalendarium, blev inte det förrän 1978. Tyskan Clara Zetkin instiftade denna dag redan 1910, men det tog 68 år till innan vi kunde fira den i de flesta länder. Den finns alltså inte ens i alla länder. Det får mig att inse hur långt vi har kvar tills vi har lika rättigheter som man och kvinna. Det finns många länder som inte ens uppmärksammar denna dag för att de anser att det inte är viktigt eller nödvändigt.

Jag hoppas att jag en dag även här i Sverige ska känna mig jämställd. Vi i Sverige har kommit långt men med denna dag kommer vi alltid kunna nå längre. Kvinnodagen behövs och likaså mansdagen. Vi får inte glömma som kvinnor vad vi har kämpat för i flera generationer och vi kommer behöva kämpa i många år till. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du som läser detta kommer kämpa för jämställdhet i vilken kultur du än lever i eller var du än kommer ifrån. Vi har alla rätt att behandlas lika. Hur lång tid det kommer ta beror på varje individ i samhället. Alla kan göra något och tillsammans kan vi göra mycket mer.

kvinnodagen3

Lindsey Sennef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s