Solförmörkelse på gång!

Ställ alarmet åvaiter. För om ni missar detta kommer det att ta 24 år till år 2039, till innan ni har chans att uppleva detta igen. Senaste gången var för 61 år sedan, 1954.

Det är årets solförmörkelse jag snackar om hörni!

I dag, fredag den 20 mars 2015, kommer mörkret att falla, mitt på dagen, och det är inte på grund av att det har blivit vinter igen. Nej, orsaken denna gång är att solen svartnar. Det kommer inträffa en sensationell solförmörkelse här i Sverige. Om vi har otur kommer vädret att vara molnigt och med sorg i hjärtan kan jag då berätta att vi lätt kommer att missa fredagens förmörkelse.

Om ni är trötta på morgonen föreslår jag att ni ställer klockan på 09:20, och för er som är morgonpigga räcker det med 09:40 om ni inte vill missa när månen börjar täcka över solen omkring 09:43. När klockan har slagit 11:00 kommer vår närmaste stjärna vara som mest täckt. Om ni åker till Norrland kommer ni att se solen som minst, då dess fina ljus kommer att döljas med upp till hela 80 procent.

Sen har vi det där med faran. Det är inte bara att titta upp på himlen – och då träffas av starkt uv-ljus – om ni vill vara rädd om era ögon och ha kvar seendet i framtiden, En parentes här som kanske är bra att påpeka är att med uv-ljus, kan man säga att vävnaden i ögat rostar, som på en bil. Ögats molekyler skadas och tyvärr är det så att allt inte kan repareras av celler. Om man struntar i att skydda sig och fortsätter träffas av uv-ljus uppstår det skador och senare sjukdomar eller funktionsstörningar. Så, om ni vill spana in fenomenet ordentligt rekommenderar jag att inte kolla direkt in i solen. Ni kan kolla genom ett par riktigt feta svetsglasögon, där minimalt med ljus släpps in, för att inte skada er. Men kom igen, vem går runt med sådana glasögon i fickan, eller ens äger? Ett annat sätt är faktiskt att kika på solen, eller den resterande delen av solen, genom ytan på en CD-skiva. Om ni inte har det heller kanske ni har en kikare med er i handbagaget, för det säkraste sättet är att projicera solen på ett papper, just med hjälp av en kikare. Alla dessa sätt skyddar er mot de farliga uv-strålarna, som inte är särkilt vänliga mot ögonen. Och ni behöver inte vara oroliga, för dessa sätt kommer ni definitivt se tydligt hur månen avtäcks mot solen.

Varför blir det solförmörkelse då? Jo, varje månad passerar månen solen och utifrån vårt perspektiv nere på jorden, ser månen ut att vara lika stor som solen. Men solens diameter ligger på 1 392 000 km och månens diameter ligger på 3 476 km, så tekniskt sett är det en viss skillnad, men inte rent optiskt.

Det tråkiga är att detta fenomen kommer att bli alltmer ovanligt på grund av att månen långsamt rör sig bort från jorden. Sakta men säkert.

Så passa på nu, när ni har chansen!

Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s