Fem tips till dig som vill överleva studenthysterin  

Skolkatalogen 009

Går du första året på gymnasiet och hör snacket om studenten i korridorerna? Eller är du en andraklassare som känner det överväldigande trycket från det annalkande slutet? Eller är du kanske en inbiten trea som sliter bort stora tussar hår över vilken sorts efterrätt din klass ska ha på studentskivan? Frukta icke, här kommer fem tips till dig som vill undvika studenthysterin.

Först och främst måste du som student veta vad studenten går ut på. Studenten är enligt tradition ett tillfälle att fira att allt slit med skola och studier kommit till ända, samt övergången från den oskuldsfulla barndomen till det privilegierade vuxenlivet. Det är vad de flesta i alla fall tror att studenten innebär.

Sanningen är att studenten medför vissa komplikationer som exempelvis: stress, pengar, flak, klänning/kostym, studentmössa, skiva, mer stress, bråk, Gubbskiva, klass-splittring, ännu mer stress och nämnde jag pengar? Här kommer i alla fall fem träffsäkra tips till dig som vil undvika studentstressen:

Tips nr 1

  • Du kanske har hört att man måste köpa kostym eller studentklänning inför den stora dagen? För dig som inte vet så representerar denna utstyrsel ditt sanna jag. En galen, självsäker människa. Var ute i god tid när du köper representativ ekipering. För vem vet, det du vill ha på dig på din stora dag kan vara slutsålt. Så mitt tips till dig är att köpa det du vill ha i en stark, skrikig färg som orange, röd, limegrön eller varför inte svart? Undvik färgen vit om du ska köpa studentklänning och färgen svart om du ska köpa kostym respektive smoking. Du ska som sagt sticka ut ur mängden på din stora dag. För vem vill se ut som alla andra på sin student?

Tips nr 2

  • Studentmössan, en livsavgörande del av din utstyrsel om du frågar vilken student som helst. Det är som pricken över i:et, kronan på huvudet som lika gärna kan jämföras med en tapperhetsmedalj. Så vad är då felet med en harmlös liten mössa? Jo, det ska jag säga dig. Den där lilla mössan skulle kunna bekosta en tur och retur-resa till t.ex. Grekland (Med ett boskapsfösarplan, vill säga). Så mitt tips till dig som funderar på att lägga lite mer än hela studiebidraget på en studentmössa du endast kommer att ha användning av en gång: Köp den billigaste varianten! Strunt i att den är ful, inte är tillverkad av kashmir, har dålig passform, är gjord av plast, har en distinkt gul nyans och har samma hållbarhet som en bit kartong, tänk istället bara på alla pengar som du sparade in och kan lägga på att äntligen flytta hemifrån. För studentmössan är som en bröllopsklänning, den används bara en gång och resulterar förmodligen i skilsmässa.

Tips nr 3

  • Skippa flaket. Gör dig själv en tjänst och bespara dig själv förödmjukelsen att bli arresterad det första du gör när du råkar slänga ut en ölburk över kanten på flaket och blir tvingad att fira gymnasietidens slut med böter. Investera istället i ett SL-kort. Du får åtminstone valuta för pengarna och åkturen är både användbar och varar i mer än 30 minuter.

Tips nr 4

  • En annan sak som orsakar stor stress under studentförberedelserna är att komma på ett originellt tema till eftersläppet – festen man har efter middagen/skivan – samt vad man ska klä ut sig till. Denna punkt har en tendens att skapa osämja i klasser runt om i Sverige, men inte om du kommer på en idiotsäker idé som alla kan komma överens om. Mitt tips är att du föreslår ”Hat” som tema. En sak som alla hormonstinna tonåringar har gemensamt är oförfalskat hat. Dock finns risken att alla kommer till eftersläppet utklädda till föräldrar, lärare eller matteböcker.

Tips nr 5

  • Drick dig redlös på champangefrukosten och precis innan utspringet. Poängen med att fira den nyfunna friheten är att göra det med grace, och kom ihåg: den bästa studenten är den man inte minns.

Avslutningsvis hoppas jag att du som läsare har fått några bra tips för att överleva studenten och nu önskar jag dig lycka till efter din student och välkommen ut i arbetslösheten.  

Forever-Annons-3-1024x705

Bild från http://djforever.se/?page_id=2642

Sofie Ek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s