Veckans boktips- Sagan om ringen

 

Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the Shadows lie.
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

Känner ni igen citatet? Det hoppas jag att ni gör.

Detta citat är så pass centralt i hela trilogin, så om ni inte har hört det tidigare har ni missat det sjunde underverket. Bara genom att läsa citatet ett antal gånger och tänka på vad som faktiskt står där, kan man hänga med en hel del om vad denna Ring faktiskt är för någonting och vilka kännetecken Ringen har. För er som fortfarande inte har greppat vad det är jag snackar om så är det en ring. Inte bara en ring, utan “The Ring”, det vill säga en mycket speciell sådan. Ringen spelar huvudrollen i detta storslagna äventyr av författaren J. R. R Tolkien. Härskarringen, som trilogin är döpt till, är ett historiskt mästerverk.

Så fort jag fick se “Sagan om Ringen” på tv-skärmen för första gången blev jag såld. Jag var 6 år och kommer ihåg allting glasklart. Jag minns hur förälskad jag blev av “The Shire” och hur en evig kärlek föddes till “Middle-earth” och dess invånare. Dess värld har satt mitt hjärta i brand. För att inte försvinna bort helt i denna magiska värld ska jag försöka beskriva kort handlingen till er som trilogin förtjänar. Ringen spelar självklart en huvudroll, men så gör även dess bärare, Frodo Baggins. Frodo är en Hobbit (ett småväxt folk som gillar mat och som har stora, håriga fötter) som ska ta Ringen tillbaka till “Mordors” land där den skapades för länge länge sedan, där Ringen ska förstöras. Frodo går inte genom detta äventyr ensam, utan med ett brödraskap som följer med för att skydda, hjälpa och försvara honom. Ringen blir en börda för honom och under resans gång är han med om lycka, sorghet och hat. Äventyret blir större än vad Frodo någonsin kunnat drömma om och han inser att utan en vän vid sin sida, skulle han inte ha kommit långt.

Detta äventyr är mycket verkligt och för mig, en värld dit jag kan komma då jag är ledsen eller glad. Berättelsen sträcker sig över hela trilogin, och jag slukades upp av allt det spännande, förrädiska och vackra som finns. Jag tycker att Sagan om Ringen är en fantastisk berättelse och dörren till en underbar värld där absolut för få levande har besökt (syfte på boken). Det är allmänbildning och en stor del av vår kultur och berättad med både kunskap och skicklighet. Som sagt, för mig är detta inte bara en berättelse, utan en tro och en värld dit jag garanterat kommer att komma till så småningom.

Holmberg Sara

rings_The_Lord_of_the_Rings_one_ring_1920x1080

Bild från wallpaperup.com


 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s