Sanningen bakom ”True Detective”

True

Om du som jag levt under en sten det senaste året eller helt enkelt inte haft tid att hänge dig åt denna fantastiska serie, tycker jag att du ska utnyttja din lediga tid åt att frossa i dig HBO:s ”True Detective”, särskilt om du tidigare haft tycke för serier så som: ”Breaking Bad”, ”House of Cards” och ”Game of Thrones”. Denna serie är nämligen ett måste för alla som älskar realistiskt utformade handlingar, levande karaktärer och intellektuella kriminalare. Serien är särskilt spännande eftersom handlingsförloppet troget baseras på verkliga händelser.

True Detective är ett amerikanskt brottsdrama skrivet av författaren Nic Pizzolatto, som under januari 2014 hade premiär på nätverket HBO. Den första säsongen, som består av åtta episoder, gestaltas av skådespelare som bland annat  Oscarsbelönade Matthew McConaughey (”The Wolf of Wall Street”), Woody Harrelson (”The Hunger Games”), Michelle Monaghan (”The Best of Me”).

Serien handlar i grova drag om två kriminalpoliser som återger sin 17 år långa jakt på en seriemördare i Louisiana. Anledningen är att deras fall tagits upp på nytt och det ifrågasätts om Rust Cohle (Matthew McConaughey) och Martin Hart (Woody Harrelson) verkligen fångade den riktige seriemördaren.

Rust Cohle är en före detta missbrukare som utnyttjats av polisens manipulering av rättssystemet, vilket bland annat medfört till att han tillbringat fyra månader på ett mentalsjukhus. Då han i dag är alkoholist ifrågasätter de nya poliserna hans trovärdighet, eftersom han bland annat berättar att han haft hallucinationer under utredningen. Martin Hart är i kontrast en familjefar med två döttrar och en älskad fru. Han har dock en regelbunden affär med en mycket yngre kvinna.

Seriens händelseförlopp är både långsamt och trovärdigt, där spänningsaspekten aldrig riktigt lämnar tittaren ifred. Med sin mörka underton och kusliga uppbyggnad lyckades serien ge mig gåshud. Och när jag av misstag fick veta att handlingen baserats på en liknande sann historia var jag fast. Under en intervju med Entertaiment Weekly fick seriens skapare – Nic Pizzolattoo – frågan om inspirationen bakom ”True Detective” och hans svar var att man skulle googla orden:

”Satanism, Pre-school, Louisiana”.

Jag gjorde då detta och det jag sedan fick veta fick det att vrida sig av skräck i magen. Sökresultaten visar ett fall som utspelar sig för tio år sedan på ett liknande sätt, och utan att avslöja för mycket kan jag bara säga att det nog är ett av det mest fasansfulla fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Så för dig som vill veta mer om sanningen bakom ”True Detective” föreslår jag att du gör lite eget detektivarbete för att få veta mer om handlingens ursprung. Och för dig som ännu inte låtit dig avskräckas, tycker jag att du ska se serien. Om detta inte är nog för att väcka ditt intresse så har serien även vunnit ett flertal priser och hyllas i dag av kritiker som ett mästerverk.

Sofie Ek 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s