Fantastiska Sverige och det fantastiska svenska systemet

Här om veckan träffade jag en otrolig människa. Han arbetar här på Åva, men inte som lärare, konstigt nog. Jag har gått förbi honom flera gånger, dock har jag aldrig tänkt så mycket mer på det. Det slog mig först efter att ha gått 2,5 år på skolan att han också är en person som alla vi andra på Åva, kanske lite coolare. Det var städaren jag stötte på. En städare som arbetade som ingenjör i 25 år innan har var tvungen att fly till Sverige, där enbart städjobb erbjöds.

Såhär ser verkligheten ut för en mängd invandrare. Uppfylls inte språkkraven, kan du glömma dina tidigare utbildningar och erfarenheter. Du är nämligen inte värd något på den svenska arbetsmarknaden. Därför är det de arbetena vi anser vara sämre som går till de som inte behärskar språket. Bland dem hittar vi då exempelvis städarjobb. Tittar vi oss omkring på Åva och våra tidigare skolor ser vi ett tydligt mönster, i nio fall av tio är det invandrare som har fått en tjänst som städare. Tror du att det är för att de vill ta hand om vår skit? Jag kan säga att svaret är nej direkt. Det är deras sista utväg.

Ständigt hör man någon säga något nervärderande om städarjobben. Att de som inte har någon framtid hamnar där och så vidare och så vidare. De här förutfattade meningarna måste bort. Var är respekten? Detta kan vara människors sista utväg. Klanka ner på det svenska, kassa, systemet istället. Vi måste bli bättre på att integrera människor i det svenska samhället. Vi går miste om så mycket viktig kunskap när vi har det på det här viset. Tänk hur mer välutvecklat vårt samhälle skulle vara om vi verkligen tog vara på det vi har.

Emma

Emma Eiworth 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s