En modern religion

Jag gissar att alla ni som läser detta har hört uttrycket ”alla människor är lika mycket värda”. Jag är dessutom villig att slå vad om att ni alla är fullt och fast övertygade om att detta påstående stämmer, att alla faktiskt är lika mycket värda. Vissa av er kanske till och med skulle bli irriterade om detta skulle ifrågasättas?

Enligt nationalencyklopedin kan man beskriva etik och moral som en handling om vad som är gott och ont, rätt och fel. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och vad som är rätt och fel ur ett etiskt perspektiv. Att något är rätt enligt lagen innebär inte automatiskt att det är etiskt rätt. Det finns t.ex. ingen juridisk lag mot otrohet men många skulle nog anse att det är omoraliskt och alltså etiskt fel att vara otrogen mot sin partner.

Det finns många människor som blir ”vansinniga” av vad de i mångt och mycket uppfattar som missriktat engagemang. Se på 11 september 2001 till exempel. Väldigt många människor klagar över att vi höll en tyst minut för offren för denna terrorattack men att ingen hade en tyst minut för alla de människor som dog i det efterföljande kriget. Anledningen till att vi bryr oss mer om människorna som dog i 9/11 är för att vi, kulturellt, står dem mycket närmre än människor som exempelvis bor i Irak.

Det finns ett problem som många gnäller över, det är att miljoner människor svälter ihjäl varje år medan vi köper kläder för tusentals kronor. Med vi syftar jag på oss alla som har pengar, som kanske bor i ett så kallat i-land. Varför tar inte någon av oss och säljer alla våra tillgångar, flyttar till en sketen liten lägenhet och skänker våra tillgångar till svältdrabbade länder i Afrika? Säkerligen skulle var och en av våra jackor kunna rädda ett människoliv! Men det gör vi inte. Varför?

Jo, en person med en månadsinkomst på 80.000 skänker kanske tusen kronor varje månad men tycker att Bill Gates borde skänka bort sina pengar, han som är så rik. Under tiden sitter en städare med en lön på 18.000 och säger att en person som har mycket pengar borde skänka bort mycket pengar. Samtidigt sitter det svältande barnet i Afrika och tänker att vi alla borde offra oss, vi som alltid kan äta oss mätta.

I vårt moderna samhälle är vi alla hycklare, ingen av oss är redo att offra vårt välstånd. Just därför går vi med gott samvete och protesterar mot Irakkriget, just därför skriker vi oss hesa för att stoppa rasismen, för inget av detta kostar oss någonting. Då är vi redo att vara rättvisa.

Men varför är det så här? Varför lever vi efter den här lögnen? Jo, för trots alla miljarder som vi har lagt ut på vårt storslagna samhälle har vi inte lyckats vinna någon trygghet. Vi är utkastade i en värld full av egoister som är redo att skada andra för att vinna egen lycka.

Så hur stillar vi vårt behov av engagemang och socialt pathos? Jo genom att öppet ta ställning i frågor alla kan hänga med i upprätthåller vi vår fasad genom en mängd små lögner. Vi ljuger för oss själva. Om vi lyckas intala oss själva att alla människors lika värde är en grundläggande sanning, ja, näst intill en religion, då har vi inte längre något att frukta. För det är precis vad det här är: det är en modern religion. Idag hotas inte längre mördare och våldtäktsmän med en evighet i helvetet. Vi lär istället ut denna allsmäktiga regel som är skriven i sten att “alla människor är lika mycket värda.”

Avslutningsvis skulle jag vilja nämna att jag inte tror att människan är egoistisk av naturen, tvärt om. Våra basbehov, som att äta, dricka och föröka oss gör vi för vår egen skull och det ligger i vår natur att göra så. Överlevnad och att säkerställa nästkommande generation är en del av det naturliga kretsloppet och finns genetiskt kodat inom oss alla. Det som däremot kan te sig som egoism idag är egentligen bara ett annat basbehov, nämligen att känna att man är en del i en gemenskap. Då kapitalistiska och egoistiska ideal och normer råder i många, jag skulle nästan säga de flesta västerländska samhällen och vi alla strävar efter att vara en del av samhället, en del av gemenskapen, så blir det naturligt för oss att rätta sig efter dess normer och regler. Folk är får, så är det bara. De rättar sin väg efter fåraherdens. Och alla vet att om ett får hamnar utanför flocken så tar vargen det. Skulle fåraherden ändra riktning så gör fåren likadant, oavsett om den nya vägen leder till grönare betesmarker eller rakt ner i en ravin.

ulfivar_117550703

Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s