Julian Better – ”Jag var barn i Gulag”

Julian Julian 2

Tisdagen 28 april fylldes Åvas aula med mängder av elever som var där för att lyssna på en av överlevarna från Gulag, Julian Better och frilansjournalisten Ewa Wymark. Vi som befann oss där visste vad som väntade oss, totalt mörker. Det var precis det vi fick, dock med en del ljusglimtar. Hur det nu är möjligt. Vi fick höra om den sovjetkommunistiska regimens brott mot mänskligheten i nästintill en och halv timme. En föreläsning som hade kunnat hålla på betydligt längre.

Först och främst är det bra att veta hur det hela sattes i verket. Här pratar vi om tidigt 1900-tal när de kommunistiska tankarna och idéerna blomstrade i Sovjet. Ett jämlikt samhälle stod i fokus och allt som var privatiserat skulle tvångskollektiviseras. Det vill säga att det som ägdes privat skulle komma att bli statens egendom. Bönder pekades ut som statens fiende och blev fråntagna sin mark med hjälp av statens säkerhetstjänst, NKVD.

Även industrialiseringen av Sovjet medförde stora förändringar. Det ansågs vara ekonomiskt nödvändigt att tillsätta arbetsläger, Gulag. Det var benämningen på det sovjetiska system av koncentrationsläger, som påbörjats av Vladimir Lenin och som sedan under Josef Stalins byggdes ut i en mycket stor omfattning. Lägren var utspridda över hela sovjetunionen och de var placerade där det fanns naturresurser. I huvudsak utgjordes lägrets tillfångatagna av politiska fångar. Julians föräldrar var två av 14 miljoner människor som fördes till Gulag och Julians pappa var en av 1,5 miljoner som mördades där.

Julian berättar under föreläsningen att hans mamma var gravid med honom när hon blev tagen av NKVD. Hon var oskyldigt dömd för spioneri. När Julian skulle födas fick hon havandeskapsförgiftning och låg medvetslös i en vecka. Anledningen till att Julian överlevde var att han fick bröstmjölk av en annan kvinna. De första åren av hans liv fick han bo vid sin mamma men sedan när han var fem år blev han flyttad till ett barnhem där barnen omhändertogs av fångar. Inte politiska fångar, eftersom man trodde att de skulle uppfostra barnen till att ifrågasätta regimen, utan det var mördare och personer som misshandlat som skulle ta hand om barnen.

Julians år i barnhemmet är det hemskaste han varit med om. Julian förklarar att barnen var som en flock av djur, letandes efter mat och värme. Varje dag var en kamp om liv och död. Nätterna kunde bli så kalla som 30 minusgrader och mat var inte att räkna med. Flera barn slutade växa på grund av undernäringen och många förlorade förmågan att känna lukt och smak. Julian berättar att de fysiska smärtorna sitter kvar längre än de psykiska.  I perioder, då han inte träffat sin mor på länge, glömde han bort att hon fanns och tanken att ha en far existerade inte.

När Julian var inne på sitt sjätte år i livet blev han adopterad av en rysk familj. Han var otroligt lyckligt lottad då han förmodligen var den enda som fick lämna barnhemmet. Detta var möjligt eftersom läkaren mamman arbetade för hade ett gott hjärta. Två år senare kom även mamman ut i friheten då det polska kommunistpartiet vädjade till sovjet om frigivningar. Äntligen fick Julian vara med sin mamma igen, nu utan NKVD runtomkring. 1969 flyttade Julian till Sverige och hamnade i Täby efter tag. Han arbetade då som forskare vid KTH och sedan gymnasielärare, idag ägnar han sin tid åt att åka runt på skolor och föreläsa om sin livshistoria.

Oändligt många tummar upp till Julian och Ewa som gör detta. Kunskapen måste spridas vidare. Snart har alla överlevare från både Gulag och Förintelsen dött och då är det vår tur att föra historien vidare så att något liknande aldrig händer igen.

Emma Eiworth  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s