Kriget slutar?

Krigsslut Krigsslut2

Det är den 7 maj 1945. Den stora nyheten om att kriget, som hållit hela i Europa i skräck i över sex år, är slut. I Sverige tar man emot beskedet med mycket glädje. Trots att Sverige inte var en stridande part i kriget är det skönt att slippa oroa sig för att det ska nå hit. På Kungsgatan trängs lyckliga människor, flaggor vajar i vinden och konfetti yr över horden av Stockholmare som gått man ur huse för att fira att denna dag äntligen är här.

Idag är det 70 år sedan kriget tog slut. 70 år sedan Tyskland ofrivilligt kapitulerade. 70 år sedan de lyckliga människorna firade på Kungsgatan. Jag kan inte låta bli att tänka på hur denna dag, den 7:e maj 1945, firades i andra länder i Europa. Hur togs beskedet om att kriget var slut emot av alla invånare i de länder där kriget i så många år varit en vardag? Där konstant rädsla och oro att ett nytt bombanfall eller ett nytt bud om en nära anhörig stupat? Firade man verkligen lika intensivt och entusiastiskt som man gjorde i Stockholm? Eller blev glädjen till förtvivlan över de liv som gått till spillo under krigets framfart?

Naturligtvis hade svenskarna skäl att fira, ända sedan kriget startat hade man fruktat att vi, det lilla oskyldiga landet i norr, skulle bli inblandat. Man var rädd att kriget skulle komma hit och trots att så inte var fallet blev svenskarna påverkade. Min farfar, som var 14 år när kriget slutade, har talat om att det inte bara var rädslan som var besvärlig, utan också ransoneringen på mat som fanns i Sverige. Att slippa oron och kunna dricka riktigt kaffe var nog det många som firade när de med leenden på läpparna befann sig på Kungsgatan. Men visste de då vad som pågick nere i Europa, där förintelselägren öppnats och hjälp äntligen anlänt till de människor som lyckats överleva det fruktansvärda?

Vi hade tur i Sverige att vi inte blev inblandade, tur och inte tillräckligt med civilkurage att stå upp mot Tyskland. Vi hjälpte tyskarna att smidigt komma in i Norge och det var hos oss rasbiologin föddes. Om man befinner sig i ett land i Centraleuropa har nästan alla en personlig relation till kriget. Framförallt den äldre generationen har någon anhörig som på ett eller annat sätt varit inblandad, kanske till och med dött. Går du in på en begravningsplats i något av dessa länder hittar du nästan alltid ett monument som rests till minne av de unga män som stupade. Du behöver inte ens åka till Centraleuropa för att uppleva detta, det räcker med att åka till något av våra närmsta grannländer, Norge eller Finland.

Glädjen och lyckan i Stockholm gick inte att ta miste på och hur det såg ut i övriga Europa vet jag inte, men vad jag vet är att så oerhört många människor har levt hela sina liv med en förtvivlan av de liv som gick förlorade under krigets framfart. Människor som har saknat, oroat sig, men även blivit starka av det de gått igenom. Andra världskriget är ett stort mörker i den moderna historien men jag hoppas så innerligt att vi lär oss av den, precis som vi måste lära oss av Förintelsen. Efter krigsslutet tog Sverige emot flyktingar från Finland, Norge, Danmark och Tyskland. Vi tog emot de vita bussarna med judar, romer, homosexuella och personer med icke-nazistiska idéer som mot alla odds överlevt allt elände. Vi tog emot dessa människor och lät dem börja om sina liv i Sverige. Nu är det dags att göra det igen, ta emot alla de människor som också upplevt krig, som flytt under fruktansvärda förhållanden från länder där det idag, 2015!, är krig. Vi måste upprepa den bra delen av vår historia och låta människor, som har samma psykiska och fysiska men som de som kom från Europa under efterkrigstiden, komma hit och börja om sina liv.

Ellen Kittel 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s