Åtta mest bisarra fakta om världen

  • Aokigahara – även känt som Trädens hav – är en skog på 35 kvadratkilometer som ligger vid foten av Mount Fuji i Japan. Dock är skogen även känd under namnet ”självmordsskogen”. Folk från både Japan och andra länder i världen kommer dit för att ta självmord. Man uppskattar att antalet dödsfall i självmordsskogen ligger mellan 50-100 per år.

Aokigahara-trees

  • Om du är i Skottland och känner att du behöver uppsöka en toalett ska du inte behöva leta länge. Det är bara att knacka på första bästa hus, för i Skottland är det en rättighet att få låna toaletten var man än befinner sig i landet.
  • På landsbygden i Kirgizistan föredrar män fortfarande att gifta sig med kvinnor på ett gammaldags sätt: genom att kidnappa kvinnan från gatan och tvinga henne till giftermål. Brudkidnappning är en mycket gammal tradition som har gjort stor comeback sedan kommunismens fall och står nu för nästan hälften av alla äktenskap i vissa delar av landet.
  • I vissa delar av västra Colombia har man sex med åsnor för att hävda sin mandom.
  • Julfirandet varierar kraftigt runt om i världen och är allmänt en ångande krock av tråkiga traditioner. I peruanska Anderna däremot, vet folk hur man firar säsongen på rätt sätt. Vad de gör är att de sätter på en färgglad skidmask, klär upp sig som Mad Max-mountainbikecyklister, knyter en död örn över sina huvuden och blir fulla och dansar i ungefär i en vecka. Sedan följer juldagens morgon, då alla samlas i mitten av staden och bankar skiten ur varandra. Nu snackar vi julfirande, eller hur?Festivalen heter Takanakuy och är lika mycket ett sportevenemang, som en uppvisning i att kasta trotset i ansiktet på alla veklingar i storstaden Lima och det  undermåliga rättsväsendet. Så om du har en dispyt med en granne eller om någon har tagit din tjej eller ditt får, gör du inte någon scen av det i stunden. Du begraver istället ilskan fram till jul för att skipa rättvisa med dina nävar och fötter. Killar, tjejer, små barn, gamla berusade män i högmidjade byxor – alla i stan är med i slagsmålet vid Takanakuy.
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH
  • Om du någon gång besöker det brittiska parlamentet är det bra om du undviker att… ja, dö. Det är nämligen så bara kungligheter får avlida där. Om vakterna ser någon som ser ut att vara sjuk så bär de ut hen på två röda – den som dör i den här byggnaden är nämligen tekniskt sett berättigad en statsbegravning.
  • I Indien kastas bebisar ut från taket på templet Baba Sheikh Umar Saheb Dargah – en byggnad som är 15 meter hög. Nere på marken står folk med vita lakan och fångar bebisarna. Detta är en muslimsk och hinduisk ritual som görs i många delar av Indien. Man tror nämligen att detta ger barnet tur och är bra för barnets hälsa.
  • The Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake är ett årligt evenemang som hålls under våren på Bank Holiday vid Coopers Hill, nära Gloucester i England. Evenemanget är traditionellt avsett för de människor som bor i den lokala byn Brockworth men nuförtiden deltar människor från hela världen. Från toppen av kullen (Coopers Hill) rullas en 4kg tung, rund Double Gloucester ost samtidigt som de tävlande springer nerför backen efter den. Första tävlande att korsa mållinjen längst ned i backen vinner osten. I teorin är syftet att deltagarna i tävlingen ska försöka fånga osten – dock har osten runt en sekunds försprång och kan nå hastigheter på upp till 112 km/h, tillräckligt för att slå över och skada en åskådare.

OSTRULLNINGSofie Ek 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s