Cumulus möter: Den najsigaste biträdande rektorn…

amandahurst2

du någonsin kommer träffa! Men hon är redo att lämna oss alla i ett ögonblick för chansen till ett bondeliv på landet med några hundar. Amanda Hurst är spökfiguren som glider runt på Åva, men efter den här intervjun kommer alla att veta vem hon är.

Intervjun börjar med att Amanda är en kvart sen, hon har uppfattat fel vecka och vet inte att vi tålmodigt sitter utanför hennes kontor och väntar. Plötsligt dyker hon upp som en virvelvind och frågor om det är oss hon ska träffa. Hon ursäktar sig för att hon är sen, men vi fick en rast på femton minuter, så oss gör det ingenting. På en nanosekund hittar hon ett rum åt oss och vi slår oss ner för att starta intervjun.

Hur ser ditt liv ut utanför skolan?

-Jag bor här i Täby i Skarpäng. Jag hamnade i Täby av en slump. Jag bodde först i stan, sen bestämde jag och min man oss för att flytta ut till ett hus istället. Han kommer från Åkersberga och det var väl därför vi valde att flytta norrut. Men att vi hamnade i Täby var bara för att vi hittade ett hus här. En ren tillfällighet.

Amanda är snart 34 år, har två barn, en flicka som heter Rakel som är fem och ett halvt, och en son som heter Karl som är tre och ett halvt. Utöver det har hon också två hundar, en labradorvalp och en gammelhund. Vi hoppades innerligt att hon skulle ta med sig valpen till fotograferingen, men skolledningen tyckte inte det var en lika bra idé.

Utöver sitt stora intresse för hundar har Amanda varit ryttare i många år. Efter gymnasiet flyttade hon till Tyskland för att vara just ryttare, och sedan till Nordirland. Det var på de platserna hon utövade sitt stora intresse för ridsporten. Amanda är en väldigt sportig och aktiv person som gärna glider fram över nypistade backar på snowboarden, men hon har även ett kulturellt intresse och tycker om att gå på teater och liknande. Tyvärr räcker tiden inte alltid till när man har två små barn och jobb.

amandahurst1 (1)

Känner du dig lika gammal som du är?

-Nej, jag känner mig nog äldre i sinnet. Fast jag ser det som något positivt, som att jag har haft stor livserfarenhet. Min man och nästan alla mina kompisar är några år äldre än jag och nu när alla 40-års fester börjar i vår bekantskapskrets ligger jag några år efter. Det är bra att alltid vara den som är yngst.

Du är rätt ny på skolan och det är nog många som inte riktigt vet vad du egentligen gör. Vill du upplysa oss?

-Jag är biträdande rektor för NA-programmet, RL-programmet och HT-programmet här på Åva. Men sen är jag även den skolledare som hör till olika ämnen, och det är bland annat: kemi, svenska och svenska som andraspråk.

Hon förklarar att skillnaden mellan en rektor och en biträdande rektor är det faktum att de biträdande rektorerna har mindre ansvarsområden och kan på det sättet vara ute mer bland oss elever och lärare i verksamheten.

Vad var ditt första intryck av Åva?

Amanda var här på intervju redan i februari det här året. Det var en väldigt lång process innan hon fick beskedet om tjänsten. Men för henne var det en väldigt positiv dag.

-För det första stod det en fikavagn vid entrén, det tyckte jag var trevligt. Det stod “välkommen till Åva” på den och det är ju faktiskt smågrejerna som gör det. Först av allt blev jag intervjuad av Elevrådet, det tyckte jag var en väldigt bra grej. De fick lika lång tid med mig som rektorn fick. Och det visar att eleverna har ett stort inflytande här på Åva. Den dagen var bra överlag och de lärare jag träffade var väldigt trevliga och allting kändes bra.

Amanda gillar att det är en väldigt stor blandning av personligheter på Åva, av både vuxna och elever. Alla kör sitt eget race och man kan definitivt vara sig själv. Hon gillar alla möjligheter som finns på Åva med det stora biblioteket, den schysta matsalen och de rymliga klassrummen. Hon gillar till och med trapphusen.

-Jag gillar att gå där på morgnarna, jag träffar massor av elever som tycker att man är lite konstig för de känner inte igen en och så hälsar jag kanske lite väl glatt.

Vad anser du är din bästa egenskap?

-Jag är modig. Jag är till exempel inte rädd för att ta ett nytt jobb, jag är inte rädd för att bli rektor. Jag är inte rädd för att det ska gå fel, ibland går saker fel, men så är det. Allting behöver inte bli en katastrof.

När vi följer upp med frågan vad hennes sämsta egenskap är, skrattar hon och säger att det tyvärr är lättare att svara på.

-Jag är nog väldigt otålig. Jag vill gärna köra på, jag blir frustrerad när saker tar lång tid vilket är en utmaning inom en skolorganisation.  Eftersom skolan är väldigt traditionell tar allting lång tid. Det är någonting jag jobbar på med mig själv.

Vi fortsätter med fler existentiella frågor och frågar vad Amanda skulle göra om hon inte behövde arbeta.

-Då skulle jag nog ha en gård med massa hästar. Jag skulle gärna ta hand om utsatta djur, jag är en väldig djurmänniska och skulle gärna ha fler hundar. Alltså jag skulle lätt kunna tänka mig att bli bonde. Det är ju ändå ett jobb som blir en livsstil.

Vad var det roligaste du upplevde som tonåring?

-Åh, vad kul att tänka tillbaka. För mig var det väldigt mycket idrott, ända sen jag var kanske 11 år tränade jag jättemycket. Jag trivdes inte speciellt bra i grundskolan, den var sådär och sen när jag började i gymnasiet var det helt fantastiskt. Jag trivdes jättebra med klasskompisarna. Hela gymnasietiden var väldigt, väldigt positiv. Speciellt runt studenten, alla sa hela tiden “det är kul att ta studenten” och då tänkte jag “så jäkla kul kan det inte vara”, men det var det. Det har ni att se fram emot, verkligen.

Vi fortsätter på ämnet tonåring och frågar om hon fick säga vad som helst till sitt tonåriga jag, vad skulle hon då säga. Amanda suckar eftertänksamt och svarar att hon skulle vilja säga många saker. Efter gymnasiet kom tankarna krypandes: “gud, vad ska jag bli?”, ”vad ska jag göra nu?” Men hon berättar att när hon tittar tillbaka på det undrar hon varför hon hetsade upp sig över det. Allting ordnade sig.

-Det blir inte som du har tänkt dig, men det blir bättre.

9 snabba med Amanda Hurst

Kaffe / Te

Pepsi / Coca Cola

Randigt / Prickigt

Klassiskt / Rock

Thai / Kina

Teater / Musikal

Hund / Katt

Sommar / Vinter

Stan / Landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s