Cumulus möter: Möten är överskattade för Åvas boss

Louisa (1)

Hon är högsta ansvarig för mer än ettusen elever, hon har paddlat kajak längst hela den svenska kusten, jobbat för en internationell utbildningsorganisation i London, övertalat sina dåvarande gymnasielärare att få hoppa ut genom ett plan endast för ett skolarbete och som grädde på moset är hon också småbarnsmamma.

Det är såklart Louisa Rolandsdotter vi pratar om, högsta hönset på Åva gymnasium. Hon föddes den 22 augusti 1969 i Södertälje. Där bodde Louisa och hennes familj de första åren av hennes liv. Men när hon var fyra år gammal flyttade de upp till Norrland, så därför känner sig Louisa sig som en norrlänning både i hjärta och själ. Det var även där intresset för skidåkning växte. Det började hon med då alla hennes vänner åkte längdskidor på vintern. På sommartid brukade de andra barnen däremot köra fotboll, som inte är något för Louisa. Så istället för att köra fotboll, red hon på somrarna.

Hon tycker väldigt mycket om att vara ute i naturen och vara äventyrlig. En gång hade Louisa och hennes dåvarande klasskamrater övertalat sina gymnasielärare att få hoppa fallskärm ur ett plan för en skoluppgift. Projektet gick ut på att de skulle jämföra olika skaderisker. Alla var nervösa, men en av hennes vänner var lite mer nervös än de andra då han var höjdrädd. Men alla lade rädslan åt sidan och gjorde det.

  • Det är en otroligt häftig känsla när man faller ner sådär. Det går jättefort men så fort fallskärmen öppnas och man åker med vindens hastighet så är det alldeles, alldeles tyst och man kan se hur långt som helst. Man har ingenting att jämföra med när man hänger så högt upp. Det kändes som att man hängde i nått sorts snöre från månen och det var riktigt häftigt.

Alla klarade sig utmärkt från fallen, men när vi frågade om vi på Åva skulle få kunna göra något liknande så var tyvärr riskerna med det för stora.

1996 flyttade Louisa ner till Stockholm och i dag bor hon i Brevik utanför Åkersberga ute på landet. Hon talar om för oss att det inte finns någon vägbelysning där, men att det inte gör något eftersom hon växte upp i Norrland. Faktiskt trivs hon med det då hon får chansen att titta på den klara stjärnhimmeln i mörkret efter en lång dag på jobbet.

Vår rektor vill helst inte sitta still om dagarna och är en väldigt aktiv människa som har många intressen. Några av de intressen hon har är att paddla kajak och som vi tidigare nämnde, att åka skidor. Kajaken är ett stort intresse och hon tycker mycket om att ta en tur när hon får tid över. Hon har paddlat en hel del och en av hennes största paddelupplevelser var när hon paddlade längst hela den svenska kusten. Att paddla längst svenska kusten tar ungefär två månader och är riktigt hårt emellanåt, men Louisa berättar att man även lär sig en hel del under den tiden man paddlar. Hon tyckte det var som roligast när stora båtar åkte förbi och skapade vågor. Hon har även ställt upp i olika tävlingar som hon också tycker är väldigt roligt.

I dag går däremot Louisas tid mest åt att ta hand om jobbet och sina två barn. Hennes barn är fyra och ett halvt och fem och ett halvt år gamla. Hon tycker väldigt mycket om att vara med dem och göra saker tillsammans. De har fått följa med i kajaken flera gånger. När de var mindre fick de sitta med sina flytvästar i Louisas flytväst men när de blev större ville de hellre sitta själva framme i packluckan. När det inte åker kajak tycker barnen om att måla i målarbok. Då kom Louisa på att hon kunde måla med dem, så hon har köpt en egen vuxen-målarbok som har blivit ett intresse tillsammans med barnen. Utöver det gillar Louisa att göra väldigt mycket annat, träna, läsa, kolla på film och lära barnen saker som att cykla är bara några andra exempel.

I framtiden vill Louisa hoppa fallskärm igen och prova på att cykla “downhill”. Det är då man cyklar nerför berg och slalombackar i full fart. Hon hoppas även att hennes barn ska bli lika förtjusta i friluftsliv och att paddla kajak som henne, men det är absolut inte något hon kräver av dem. Louisa tycker också att det skulle vara roligt om fler provar på att paddla kajak. Och om man vill lära sig att paddla kajak så är Louisas bästa tips är att man ska använda hela kroppen när man paddlar, ta hjälp av någon som kan lära en – som en klubb eller kajaklärare – använda sig av rätt utrustning och åka ut en dag när det är fint väder.

Louisa är som sagt ytterst ansvarig bland Åvas rektorer och hon har ett viktigt mål med den roll hon har tagit på sig. Hon började att utbilda sig till lärare på grund av sina egna erfarenheter. Hon insåg verkligen vilken skillnad det gjorde när hon fick gå i bra skolor och lära sig saker, och det vill hon kunna göra så att fler kan känna i dag. ”Om jag också kan bli en så där bra lärare och få andra att vilja lära, då blir det jättebra”, berättar Louisa att hon kände när hon valde utbildningen.

Vad gäller sin nuvarande roll som rektor så har hon starka visioner om hur en bra skola ska vara, men det viktigaste hon ser hos alla elever är att alla hittar sin egen passion i lärandet och att man ska känna att man är betydelsefull, att man lär sig saker och att man oavsett plan ska känna att man är klar för nästa steg i livet. Hennes ledstjärna är att man ska växa mer och mer medan man går i skolan och när man är klar ska man känna att väskorna är färdigpackade för nästa kliv. Det är även viktigt att alla ska tycka att det är kul att gå till jobbet, vare sig man är lärare eller elev och då låter det ju helt logiskt och sunt när hon säger att ”möten är ganska överskattat”.

Av: Jennifer Pihl och Moa Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s