Martin guidar i Champions League-djungeln

CL

Nu när sommaren tyvärr sakta men säkert försvunnit, och hösten har rotat sig, brukar det vara en dröm för alla fotbollsälskare. Ligorna ute i Europa är igång, EM-kvalet snart klart samt ett spännande avslut på fotbollsallsvenskan med ett par omgångar kvar. Som om inte det vore nog har allas vår favorit, Champions League, rullat igång! Det är här storklubbarna samlas och vinnarna kan titulera sig som ”bäst i Europa”. Nedan kommer ni få en stor guide där jag tippar utgångsläget, samt tar pulsen på varje lag.

I och med att Cumulus nystartar i dag, har det redan hunnit gå tre omgångar och därför kan vi se om Martin är det tipparorakel han utger sig för att vara. Faktiskt visar det sig att de flesta grupperna står som Martin trodde. Se själva.

Grupp A: Min tippning – (rätt ställning)

 1. Real Madrid – (Real)
 2. PSG – (PSG)
 3. Schaktar Donetsk – (MFF)
 4. Malmö FF – (Schaktar)

Real Madrid:

Stjärnspelare: Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modric, Sergio Ramos.

Efter fjolårets fiaskosäsong är ”Marängerna” ute efter revansch. Tog sig förra året till semifinal där de blev utslagna av taktiskt skickliga Juventus. I år har de högre ambitioner och går som varje år för att vinna titeln. Har tappat trotjänaren och ikonen, Iker Casillas som inte fick förnyat kontrakt och gick till Porto. Just målvaktsfrågan är ett frågetecken, då Keylor Navas inte är någon världsmålvakt.

Hur går det?

Vinner gruppen tämligen enkelt.

PSG:

Stjärnspelare: Zlatan Ibrahimovic, Angel Di Maria, Edinson Cavani, Thiago Silva.

Har förstärkt laget bra under transferfönstret med värvningar som Kevin Trapp, Layvin Kurzawa samt storstjärnan Angel Di Maria som kommer från en floppsäsong i Manchester United. PSG har tidigare säsonger haft svårt att få till det där sista för att på allvar kunna utmana om titeln. I år känns de dock starkare än någonsin och kanske Zlatan får vinna ”den där jävla Champions League” i år.

Hur går det?

Säkrar andraplatsen i gruppen. Matchen borta mot Schaktar avgör.

Schaktar Donetsk:

Stjärnspelare: Bernard, Alex Teixero, Darijo Srna, Yaroslav Rakitskiy

Ukrainsk maskin med brasseinfluenser. Så kan man beskriva denna ukrainska stormakt. Har tappat skyttekungen Luis Adriano (gjorde 9(!) mål förra säsongen) till Milan, samt speedkulan Douglas Costa till Bayern München, vilket är två enorma förluster. Är dock extremt svårslagna på hemmaplan där de har fantastiskt stöd av fansen. Har även en hel del kvalitet kvar i truppen. Brassen Bernard får i år ta mer ansvar och kan utvecklas till en världsstjärna.

Hur går det?

Kan ta en del skalper. Måste vinna på hemmaplan för att kunna gå vidare. Räcker tyvärr inte hela vägen, utan tar tredjeplatsen.

Malmö FF:

Stjärnspelare: Markus Rosenberg, Jo Inge Berget, Oscar Lewicki, Johan Wiland

För andra året i rad har skåningarna lyckats kvalificera sig till turneringarnas turnering. Kul och bra för svensk fotboll. Malmö fick en drömlottning från ett finansiellt perspektiv, där de kan locka storpublik till samtliga matcher, där PSG-matchen och Zlatans hemkomst till Malmö är pricken över i:et. Ur ett sportsligt perspektiv är det däremot inte lika kul för Malmö. Kommer bli en slagpåse och får nöja sig med någon ynka poäng som de tar på ett kokande Swedbank Stadion.

Hur går det?

Sist i gruppen så det sjunger om det, helt enkelt för dåliga.

Grupp B

 1. Manchester United – (Wolfsburg)
 2. Wolfsburg – (United)
 3. CSKA Moskva – (CSKA)
 4. PSV Eindhoven – (PSV)

Manchester United:

Stjärnspelare: Wayne Rooney, Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger, David De Gea.

Man United är tillbaka i fotbollens finrum efter ett års uppehåll. Tränare Louis Van Gaal har värvat friskt under sommaren där den tyske motorn, Schweinsteiger, teknikern Memphis Depay, samt superlöftet Anthony Martial (kostade 36 miljoner pund + bonusar) tillkommit. Fick en generös grupp som de, på pappret ska vinna.

Hur går det?

Vinner gruppen med nöd och näppe.

Wolfsburg:

Stjärnspelare: Bas Dost, Julian Draxler, André Schurrle, Naldo.

Gjorde en fantastisk fjolårssäsong i Bundesliga där de slutade på en fin andraplats. Har tappat belgiska stjärnan Kevin de Bruyne till Manchester City, vilket är ett enormt avbräck då belgaren låg bakom nästan allt i anfallsväg. Har dock ersatt honom med supertalangen Draxler, samt fått behålla skyttekungen Bas Dost och försvarsbjässen Naldo.

Hur går det?

Går enkelt vidare, hotar Man United om förstaplatsen.

CSKA Moskva:

Stjärnspelare: Seydou Doumbia, Alan Dzagoev, Sergej Ignasjevitj, Igor Akinfejev.

CSKA Moskva med Pontus Wernbloom på mittfältet kommer få det tufft i denna grupp. Har fått tillbaka skyttekungen Seydou Doumbia, som totafloppade i Roma förra säsongen. Oklart dock hur hans form är. Målvakten och lagkapten Igor Akinfejev kommer dock hålla tätt.

Hur går det?

Har inte tillräckligt med spetskvalitet för att gå vidare. Blir trea.

PSV Eindhoven:

Stjärnspelare: Luuk de Jong, Andrés Guardado, Adam Maher, Jeffrey Bruma.

Den holländska storklubben som spelade semifinal i Champions League 2004 är återigen äntligen tillbaka i turneringen. Har en ung och talangfull trupp som hoppas kunna utmana om slutspelsplats. Har tappat Memphis Depay och vår svenske U21-hjälte, Oscar Hiljemark till Palermo, men har i princip identiskt trupp från fjolårssäsongen. Håll utkik på mittfältaren Adam Maher. Hans genombrott lurar runt hörnet.

Hur går det?

För unga och för orutinerade. Slutar tyvärr sist.

Grupp C

 1. Atlético Madrid – (Benfica)
 2. Benfica – (Atlético)
 3. Galatasaray – (Galatasaray)
 4. Astana – (Astana)

Atlético Madrid:

Stjärnspelare: Antoine Griezmann, Jackson Martinez, Koke, Felipe Luis.

Lagmaskinen Atlético Madrid har på senare år blivit ett av världens bästa lag. Slutade trea förra året i La Liga efter storebror Real Madrid och Barcelona. Har tappat några ordinarie spelare som Mario Mandzukic (Juventus), Miranda (Inter) och Toby Anderweireld (Tottenham). Det var länge dragkamp mellan just Atlético Madrid och Milan om colombianska målmaskinen Jackson Martinez, en kamp som Atlético vann. De kan de skatta sig lyckliga för. Martinez är en komplett forwardstyp som kommer göra många viktiga mål.

Hur går det?

Är otroligt svårslagna hemma på Vicente Calderon. Vinner gruppen enkelt.

Benfica:

Stjärnspelare: Nicolas Gaitan, Jonas, Luisao, Julio Cesar.

Portugiserna har de senaste säsongerna spelat i Champions League lillebror Europa League, men de har i år fokus på att gå långt i Champions League, då de har kvalité för att kunna bli ett etablerat storlag i Europa.

Hur går det?

Tvåa i gruppen, är inte tillräckligt starka för att vinna.

Galatasaray

Stjärnspelare: Burak Yilmaz, Wesley Sneijder, Semih Kaya, Fernando Muslera.

Turkarna har fantastiska fans och när Galatsaray spelar på hemmplan får varje inbiten fotbollsälskare gåshud. Det är just där Galatasaray får räkna med att vinna sina matcher. Holländaren Wesley Sneijder är visserligen på väg ner i sin karriär men har en del magi kvar i benen som kan förändra en matchbild.

Astana:

Stjärnspelare: Tanat Nusserbayev, Foxi Kéthévoama, Nemanja Maksimovic, Nenad Eric.

Astana från Kazakstan kommer få det otroligt tufft i denna grupp. Har en duktig målvakt i form av Nenad Eric som är en av kazakstanska ligans bästa målvakter. Dock så är det skillnad på Champions League och ligan. Samtliga lag i denna grupp är bättre än Astana.

Hur går det?

Tar jumboplatsen i gruppen.

Grupp D:

 • Manchester City – (Juve)
 • Juventus – (City)
 • Sevilla – (Sevilla)
 • Borussia Mönchengladbach – (Mönchengladbach)

Manchester City:

Stjärnspelare: Sergio Agüero, Raheem Sterling, Yaya Toure, Vincent Kompany.

Detta år är tränaren, Manuel Pellegrinis, sista chans med Man City. Han plockades in från Malaga för att lyckas ta Man City långt i turneringen. Det har inte blivit som de hade hoppats på. Förra årets åttondelsfinalsplats är det längsta de har kommit i turneringen. Man City har en fantastisk trupp som har chans att vinna hela turneringen om allt klaffar. Det kräver dock att laget ska visa samma mentalitet som i ligan, men det viktigaste av allt är att målmaskinen Sergio Agüero får vara skadefri.

Hur går det?

Tuff grupp som är mycket oviss, om allt klaffar för Man City ska de vinna gruppen.

Juventus:

Stjärnspelare: Alvaro Morata, Paul Pogba, Giorgio Chiellini, Gianluigi Buffon.

Juventus, tog sig hela vägen till finalen förra året, där de blev för små mot ett fantastisk bra Barcelona. Känns i år inte lika starka som tidigare år, då man tappat tongivande spelare som Carlos Tevez, Andrea Pirlo och Arturo Vidal. Alla de tre har varit extremt viktiga för klubben och dessa tapp svider rejält i fansens hjärtan. Har dock gjort ett försök till att förbättra klubben, då man värvat kroaten Mario Mandzukic (Atlético Madrid), supertalangen Paulo Dybala (Palermo) samt mittfältsankaret Sami Khedira (Real Madrid). Om Juventus ska kunna gå långt måste superstjärnan Paul Pogba vara så bra som alla vet att han kan vara. Har dock börjat säsongen oroväckande dåligt, något som coach Allegri måste ta i tu med.

Hur går det?

Har en spännande mix med rutin och ungt, bör säkra andraplatsen.

Sevilla:

Stjärnspelare: José Antonio Reyes, Yevhen Konyplanka, Vitolo, Coke.

Spanjorerna kommer in i turneringen med gott självförtroende och god turneringsvana, då de vunnit Europa League två år i rad. Förlusten av skyttekungen Carlos Bacca (Milan) svider och frågan hos spanjorena är: Vem ska göra målen? Supportrarna hoppas att Dortmund-floppen Ciro Immobile ska hitta tillbaka till gammal Torino-form och därmed bli den som gör de viktiga målen. Annars har de även en spännande spelare i Konyplanka som Sevilla kunde snuva framför ögonen på bland annat Roma och Liverpool.

Hur går det?

Svårtippade, är tyvärr ett år för tidiga in i turneringen, och i denna svåra gupp tar de tredjeplatsen, och går långt i Europa League.

Borussia Mönchengladbach:

Stjärnspelare: Josip Drmic, Thorgan Hazard, Raffael, Álvaro Dominguez.

Tysk lagmaskin som skrällde i Bundesliga förra året och blev trea. I schweizaren Josip Drmic har de en spelare som garanterar mål, något som de måste göra för att kunna ta sig vidare från denna grupp. Thorgan Hazard, lillebror till Chelseas superstjärna Eden Hazard, är en otroligt spännande spelare som i år kan få sitt stora genombrott. Har även en svensk i laget, vänsterbacken Oscar Wendt.

Hur går det?

Precis som Sevilla, lite orutinerade i dessa sammanhang. Blir fyra och därmed sist i gruppen.

Grupp E

 • Barcelona – (Barca)
 • Roma – (Leverkusen)
 • Bayer Leverkusen – (Bate)
 • Bate Borisov – (Roma)

Barcelona:

Stjärnspelare: Lionel Messi, Neymar, Andres Iniesta, Luis Suarez.

Fjolårsvinnarna Barcelona är även i år storfavoriter till att vinna titeln. Har ett superlag, där de har världsspelare på samtliga positioner. Har världens bästa spelare i laget i Messi som, precis som laget, hade en fantastisk fjolårssäsong. Har i år ett ännu bättre lag än tidigare, turken Arda Turan (Atletico Madrid) har tillkommit och kommer bli en stor injektion för laget i januari när han får tillstånd att spela. I övrigt är det inte så mycket att tillägga. Ett världslag.

Roma:

Stjärnspelare: Francesco Totti, Edin Dzeko, Daniele De Rossi, Kostas Manolas.

Italienska ligatvåan med legendaren Francesco Totti i spetsen, slutade trea i sin grupp förra året. Deras insats var helt okej, då man slutade trea i en på förhand utnämnd ’’Dödens grupp’’. Men det alla associerar med deras insats i turneringen i fjol var storförlusten mot Bayern München med hela 7-1. I år har de återigen ett storlag i gruppen och rädslan hos romarna, att återigen bli förnedrade, är stor. Utöver det psykologiska har Roma en intressant trupp. Har sålt av överflödiga spelare och samtidigt värvat smart. Edin Dzeko (Manchester City) är en spelartyp laget behövt en lång tid, då han är en naturlig målskytt som kan skapa chanser från ingenting. Francesco Totti har inte heller gjort sitt sista på en fotbollsplan och kommer fortsätta sprida bollar från sina magiska fötter.

Hur går det?

Om de kan släppa Bayern München-matchen och spela sitt eget spel ska de komma tvåa i gruppen.

Bayer Leverkusen:

Stjärnspelare: Stefan Kiessling, Chicharito, Lars Bender, Bernd Leno.

Ett klassiskt tyskt lag som lever på sitt fria anfallsspel och sin höga press. Har en duktig targetplayer i Kiessling och en djupledslöpare i nyförvärvet Chicharito. Slog ut Lazio i play-offen där de imponerade stort. Känns dock som de inte har det lilla extra för att gå vidare från denna tuffa grupp.

Hur går det?

Trea i gruppen där de i främsta hand gör upp med Roma om andraplatsen.

Bate Borisov:

Stjärnspelare: Alexander Hleb, Alyaksandr Karnitsky, Vitali Rodionov, Dzmitry Likhtarovich.

Vitryssarna Bate Borisov är utan tvekan Vitrysslands bästa lag. Är som flera andra öststater extremt hemmastarka och får förlita sig på att hemmafansen hejar fram dem till några poäng i denna grupp då de är svårslagna hemma. Har för övrigt inte mycket mer att hämta i denna grupp då resterande lag är alldeles för stora för lilla Bate.

Hur går det?

Bör komma sist i gruppen med tanke på deras dåliga trupp.

Grupp F:

 • Bayern München – (Bayern
 • Arsenal – (Zagreb)
 • Olympiakos – (Olympiakos)
 • Dinamo Zagreb – (Gunners)

Bayern München:

Stjärnspelare: Robert Lewandowski, Thomas Müller, David Alaba, Manuel Neuer.

Tyska jätten Bayern München är favorit till att vinna hela turneringen och kommer nog även göra det. Har ett superlag som även under sommarens transferfönster förstärkt, där Douglas Costa (Schaktar Donetsk) sticker ut och kan bli oerhört nyttig för Bayern. Har en potentiell skytteligavinnare i Robert Lewandowski och världens bästa målvakt i Manuel Neuer som kommer göra skillnad för detta lag. Om allt klaffar och har tur med lottningen kommer Bayern spela final nästa vår.

Hur går det?

Vinner gruppen enkelt.

Arsenal:

Stjärnspelare: Alexis Sanchez, Santi Cazorla, Laurent Kocielny, Petr Cech.

Har hamnat i en ganska generös grupp där de bör sluta tvåa efter favoriterna Bayern München. Chilenaren Alexis Sanchez kommer få bära en stor börda på sina axlar i offensiven, där han förväntas göra målen. Den elegante spanjoren Cazorla får sprida bollar på mittfältet samtidigt som nyförvärvet Petr Cech (Chelsea) får försöka hålla tätt bakåt. Just i Petr Cech har de fått en världsmålvakt, som just ’’Gunners’’ saknat de senaste säsongerna.

Hur går det?

Bör ta andraplatsen.

Olympiakos:

Stjärnspelare: Alejandro Dominguez, Pajtim Kasami, Giannis Maniatis, Manuel Da Costa.

Den grekiska storklubben lyckades som vanligt kvala in till Champions League. Ett klurigt lag som har haft svårt att gå vidare från gruppspelet. Är däremot bättre än många lag tror och kan ställa till det för vissa storklubbar, framförallt på hemmaplan. Schweizaren Kasami har en viktig roll på mittfältet att hålla ihop laget.

Hur går det?

Kan ta skalper mot de bra lagen, men är inte tillräckligt jämna för att ta sig till slutspel, slutar trea.

Dinamo Zagreb:

Stjärnspelare: Ángelo Henriquez, Damir Sovsic, Domagoj Antolic, Antonijo Jezina.

Ett ungt och intressant lag som äntligen lyckats kvala in till turneringen där de har fått en tuff grupp på pappret. Har dock en del kvalité i laget som de andra lagen inte ska underskatta. Chilenaren Angelo Henriquez har tillkommit från Manchester United och har börjat bra i sin nya klubb, där han gjort en hel del mål under säsongsstarten i kroatiska ligan. Zagreb har dock inte kvalitén för att utmana om avancemang.

Hur går det?

Sist i gruppen, lyckas däremot ta några poäng på hemmaplan.

Grupp G

 • Porto – (Porto)
 • Chelsea – (Kiev)
 • Maccabi Tel Aviv – (Chelsea)
 • Dynamo Kiev – (Maccabi)

Porto:

Stjärnspelare: Vincent Aboubakar, Hector Herrera, Yacine Brahimi, Iker Casillas.

Portugiserna Porto fortsätter att bygga spännande lagbyggen. Trots försäljningar av stjärnor som Alex Sandro (Juventus) och Jackson Martinez (Atlético Madrid) har de ersatt med par nya spelare. Gjorde en enorm prestigevärvning i form av Real Madrid-ikonen Iker Casillas, som kommer göra många svettiga räddningar i målet. Detta lag har potential att gå långt i turneringen och har chans att vinna gruppen.

Hur går det?

Vinner gruppen före Chelsea, har som sagt ett spännande lag samtidigt som Chelsea har svajat i säsongsstarten av Premier League.

Chelsea:

Stjärnspelare: Diego Costa, Eden Hazard, John Terry, Tibiout Cortouis.

Om man ser på detta lag, spelare för spelare, är detta Chelsea ett världslag. Har världsspelare på samtliga positioner och har bara ett mål i sikte – att vinna turneringen. Har lite oroväckande börjat säsongen svagt, men besitter som sagt enorm spetskvalité. Just denna dåliga start gör att Chelsea inte vinner gruppen, utan får nöja sig med att komma tvåa. De brukar trots allt klara sig bra i Champions League.

Hur går det?

Tvåa i gruppen, har chans till förstaplatsen, men måste i så fall höja upp ett snäpp.

Maccabi Tel Aviv

Stjärnspelare: Eran Zahavi, Barak Itzhaki, Tal Ben Haim, Nikola Mitrovic.

Israelerna vann förra året den israeliska ligan och fick därmed äran att delta i Champions League. Ska egentligen inte kunna utmana om avancemang men jag tror stenhårt på att de tar tredjeplatsen. Har en fantastisk hemmapublik som kommer stötta dem varje gång motståndarna kommer till Israel. Känns också som de vill sätta avtryck på övriga fotbollseuropa, genom att spela en offensiv och underhållande fotboll.

Hur går det?

Har käkat taggtråd inför Champions League, motivationen tar dem till en tredjeplats.

Dynamo Kiev

Stjärnspelare: Andrij Jarmolenko, Yoanes Belhanda, Miguel Veloso, Aleksandar Dragovic.

Dynamo Kiev är ett klassiskt ukrainskt lag där flera fina spelare har utvecklats (t.ex.: Andriej Schevschenko och Anriej Voronin). Är precis som andra öststatslag bra på hemmaplan men mindre bra på bortaplan. Kommer få det otroligt tufft i denna grupp då laget saknar den egentliga udden framåt.

Hur går det?

Sist i gruppen, för veka när de kommer till bortamatcherna.

Grupp H

 • Zenit – (Zenit)
 • Valencia – (Valencia)
 • Lyon – (Gent)
 • Gent – (Lyon)

Zenit

Stjärnspelare: Hulk, Danny, Ezequiel Garay, Javi Garcia.

De stenhårda ryssarna från St Petersburg är ett märkligt lag. Brukar varva fantastiska matcher, där de vinner mot storlag, med att vara helt iskalla. Dock tror jag på det förstnämnda i årets turnering. Besitter en enormt bra balans mellan anfall och försvar, samt har en del vassa lirare. Kraftpaketet Hulk har inte bara turneringens största rumpa, utan är även en vass fotbollsspelare i sina bästa stunder. Om han får utdelning, kan detta bli ett roligt år för ryssarna.

Hur går det?

Om de spelar på sin högstanivå vinner de gruppen med bravur.

Valencia

Stjärnspelare: Paco Alcacer, Zakaria Bakkali, José Luiz Gaya, Sofiane Feghouli.

Den spanska kultföreningen har efter ett par svaga säsonger från klubbens perspektiv hittat tillbaka till sin identitet. Kommer utmana om topplaceringar i La Liga, samt har chansen att gå långt i Champions League. Har fart och fläkt i yttrarna Bakkali och Feghouli, samt en målgörare i Paco Alcacer.

Hur går det?

Tvåa i gruppen efter ryssarna, har chans till en förstaplacering beroende på Zenits form.

Lyon

Stjärnspelare: Alexandre Lacazette, Yassin Benzia, Maxime Gonalons, Matheiu Valbuena.

Ett klassiskt fransk lag, där en del svenskar har spelat genom åren. Hade sin storhetstid i mitten av 2000-talet då de vann den franska ligan hela 7!!! år i rad. Har efter det blivit omsprungna av sina konkurrenter och ses inte längre som ett jättehot för de andra lagen. Har dock en spännande spelare i Yassin Benzia som kan utvecklas till en potentiell stjärna under säsongen, samt förra årets skytteligavinnare i Alexandre Lacazette, som har hela fotbollseuropa efter sig.

Hur går det?

Ett mellanår för fransmännen, för svår grupp för avancemang.

Gent:

Stjärnspelare: Moses Simon, Renato Neto, Benito Raman, Matz Sels.

Gent från Belgien är ett lag som inte har så mycket att hämta i denna grupp. Är ett av turneringens sämre lag och de är mest glada för att vara med. Jag kan inte tänka mig att de kommer kunna skaka något av lagen riktigt. Renato Neto är dock en mittfältare man ska hålla ögonen på.

Hur går det?

Sämre än samtliga lag i gruppen, slutar sist.

Du vet var du läste det först…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s