Nu gör vi något åt flyktingkaoset

Aylan

Situationen i världen har aldrig sett ut som den gör i dag. Världen står inför något av ett nytt problem. I dagens läge är 60 miljoner människor på flykt från förföljelse och krig. De saknar något som de kan kalla sitt hem. Det här är för jävligt och blir bara hemskare av att folk inte vill ta emot de utsatta människorna. Det som inte folk förstår är att det är bara en bråkdel (1 miljon) som kommer att komma till Europa.

Problemen är många i denna kris. Ett exempel som vi vill ta upp är att man som flykting kan tvingas ut på Medelhavet. Man tror som vanlig människa att de kan ta flyget in men så går det tyvärr inte till. Enligt flygregler får inte ett flygbolag eller ett flygplan ta ombord personer utan ett visum eller pass som är giltigt. I sådana här länder blir det problem direkt. Dessa handlingar är inte det som folk tänker på innan de behöver lämna sina hem, och finns därför sällan tillgängliga. De människor som försöker lämna landet är ju rädda för sina liv och har inget annat ställe att ta vägen. Därför samlar de ihop de pengar som behövs. Oftast är detta runt 10 000 kr. En flygbiljett skulle bara att kosta 6000 kr. Men de regler som finns är i vägen för detta.

Människosmugglare är det inte ont om i världen, att utnyttja svaga har man alltid gjort. De samlar ihop en bunt människor som har pengarna. Sedan tar de betalt och sätter dem i dåliga båtar och sedan sätter de iväg. Motorn är oftast för svag för en hel färd över Medelhavet. När de når mitten ungefär stannar båten för att motorn lägger av. Detta leder till panik och att folk börjar röra sig. Då finns det en stor och överhängande risk att båten sjunker. Detta har blivit tydligare än någonsin sedan besättningen på det svenska hjälpfartyget Poseidon berättade vad de sett.

Alla har hört om den lilla killen Aylan som hittades på stranden i Turkiet med huvudet ner i sanden. Han är bara ett av flera hundra tusentals offer för ett krig som de inte har startat eller ville ha. När det är så illa så att det är fler flyende i ett land än folk som fortfarande lever i landet har det gått långt.

Detta problem blir inte lättare av att Ungern med flera bygger stängsel och murar för att stoppa jämlikar in i detta fantastiska samarbete som EU är. Vi är inte för få eller har för lite resurser för detta. Vi har alltid plats för folk som behöver oss. Man kan inte blunda för detta problem som växer och ger oss mardrömmar på natten. Det är ingen som bett om det här  men så har det blivit. Istället för att peka finger mot varandra kan vi alla hjälpa till istället.

Flyktingsituationen är väldigt omtalad i både tidningar och TV. Det är många som vill hjälpa dessa människor men många känner sig också osäkra på vad de kan göra. Det vi vill framföra med den här artikeln är vad du kan göra för att hjälpa flyktingar, både dem i Sverige och dem  på andra sidan jorden.

Om du vill skänka pengar är det lätt att göra detta bara genom ett snabbt SMS. Om du är villig att skänka pengar står det hur du gör här nedanför och pengarna går till några av de stora hjälporganisationer som finns:

Röda korset. Pengarna går till flyktingar världen runt. Om du SMS:ar (MED) till 72900 så skänker du 50 kronor.

Rädda barnen. Pengarna går inte bara till flyktingar men de jobbar för att inga barn i världen ska fara illa. SMS:a Akut100 till 72911 för att ge 100 kronor.

UNHCR (FN:s flyktingorgan) Pengarna går specifikt till båtflyktingar och krisen i Syrien. SMS:a FLYKTING100 till 72980 för att ge 100 kronor.

Innan du bestämmer om detta är för dig att hjälpa dessa stackars människor så kan du tänka så här:

Du kan få 1 biobiljett eller 1 fika på stan för 100 kr medan för dessa pengar kan flyktingarna få

1 veckas mat och rent vatten, ett stort antal filtar till flera familjer samt några tält som kan hålla 2 familjer varma (per tält).

När man tar det så här kan det inte vara något svårt beslut. Inte bara vi och hela Cumulus kommer att tacka dig utan om Aylan hade levt hade han säkert uppskattat ditt stöd för att göra situationen bättre för alla inblandade och för honom själv.

Tack så mycket för det du gör!

Av: Robin Olsson & Alicia Gonzalez

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s