Oja tippar SHL – plats 11-9

Oja tippar SHL huvudbild

Över ett par veckor kommer jag, Dennis Oja, att tippa SHL från botten till toppen lag för lag. Eftersom jag besitter facit kommer ni inte ens behöva att se matcherna under grundserien, utan endast klicka in här och titta om ert lag ska spela slutspel eller kvalspel i år, och därefter invänta dessa mer betydelsefulla matcher. Här kommer plats elva till nio.

11:e plats: Modo

Modo

Efter att ha överlevt kvalserien och med nöd och näppe hållt sig kvar i högsta ligan har det uttalat varit tydligt att man inte ska hamna där igen. Modo har ökat spelarbudgeten rejält och värvat på förhand vassa nordamerikaner från alla håll och kanter. Man har till exempel lyckats värva den spelare som av många ansågs vara slutspelets bästa spelare för Växjö när de tog guld förra säsongen, Noah Welch. Andra namn som Kyle Wilson, Bobby Butler och Maxim Lapierre finns nu även i Modos trupp. Utöver det har man även fått behålla trotjänarna Per-Åge Skröder och Nichlas Torp. Men tappen av Linus Ullmark, Adrian Kempe, Simon Önerud och Jonas Ahnelöv kommer bli för tunga för att man ska vara med och slåss i toppen. Med ny tränare och nytt spelsystem kan det både bära och brista. Jag tror Modo kommer få slåss i botten av tabellen, men man gör ett bättre år än förra året och slutar på 11:e plats, vilket innebär att man undviker kvalserien i år.

10:e plats: Växjö

Växjö

De regerande mästarna siktar självklart på att göra ett lika bra år som förra året. Man har värvat spelare som Richard Gynge, och återförenat denne med hans tidigare radarpartner i AIK, Robert Rosén. Även publikfavoriten Ilka Heikkinen har vänt hem för att förhoppningsvis återigen leverera ett par makalösa bössor från backplatsen. Men för mig blir de tapp som Växjö gjort alldeles för tunga för att man ska vara med och utmana i toppen av tabellen. Rhett Rakshani, Noah Welch, Jani Lajunen, Tomi Kallio och Nick Johnson har alla tackat för sig och det kommer visa sig rejält på resultaten. Man kommer chockartat hamna på en 10:e plats i tabellen och därav får spela play-in för att försöka nå slutspelet till våren.

9:e plats: HV71

HV71

Efter all turbulens vid sidan av isen har man till slut fått tag på en tränare i Johan Lindbom. Trots att det är hans första säsong i SHL känns Johan väldigt trygg i uppgiften och kommer sprida ett större lugn runt om sig, till skillnad från Andreas Johansson som stod för andra saker förra säsongen. Visst har man tappat ett par spelare, men man har samtidigt lyckas behålla en stor del av den stomme som stundtals bar laget förra säsongen. Tedenby och Laine i all ära, men Brithén och Christensen är de viktigaste pjäserna i den stommen. Utöver dessa herrar har man även lyckas värva spelare från konkurrenterna i form av Chris Abbott och Oscar Sundh, som båda bidrar med energi. Men det som kanske sticker ut mest på värvningssidan är Martin Thörnberg som vänder hem efter ett par år utomlands. Backsidan ser däremot väldigt svag ut och mycket hänger på enskilda backar. Skador och avstängningar kommer komma och då kommer HV71 ha det tungt. Jag tror HV71 kommer på en 9:e plats i tabellen men kanske kan bli att räkna med i slutspelet om man tar sig dit via play-in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s