Oja tippar SHL – plats 8-5 (DIF blir bara 6:a!)

Oja tippar SHL huvudbild

Över ett par veckor kommer jag, Dennis Oja, att tippa SHL från botten till toppen lag för lag. Eftersom jag besitter facit kommer ni inte ens behöva att se matcherna under grundserien, utan endast klicka in här och titta om ert lag ska spela slutspel eller kvalspel i år, och därefter invänta dessa mer betydelsefulla matcher. Här kommer plats åtta till fem.

8:e plats: Örebro

Örebro

Örebro var förra årets kanske största överraskning och med hjälp av den spelskicklige poängkungen Derek Ryan och målvakten som stod på huvudet kanske mest i hela ligan, Julius Hudacek, lyckades Örebro bli ett topplag i SHL. I slutspelet fick man oturligt nog möta det lag som skulle visa sig bli svenska mästare, Växjö. Man stod upp bra men det räckte inte hela vägen för att slå ut dem. Under försäsongen har det visat sig att Örebro lyckats behålla i princip hela sin trupp, utom just den tidigare nämnde Derek Ryan. Till en början tror jag Örebro kommer att ligga i toppen eftersom man redan är ett ihopsvetsat lag från förra året. Man har i princip inte gjort några förändringar alls. Men i takt med att de andra lagen blir sammansvetsade kommer saknaden av Ryan bli alltför stor för att man ska vara ett topplag. Örebro hoppas att man ska ha hittat ersättaren i Jakub Petruzalek, men jag är inte lika säker som Örebros ledning. Jag tror Örebro slutar på en 8:e plats i tabellen, men jag kan mycket väl ha underskattat dem i min tippning. Mycket hänger på Petruzalek.

7:e plats: Färjestad

Färjestad

Snöpligt åkte Färjestad ut i play-in förra säsongen mot Brynäs och nu har klubben rustat för att ta revansch. Samtidigt som man tappat tunga namn som Toni Rajala och Anssi Salmela så har man fått in ett flertal högkvalitativa spelare. Magnus Nygren, med kanske ligans bästa slagskott, vänder hem efter ett antal år utomlands tillsammans med den offensivt skicklige Mikael Johansson. Man har även plockat in Leksands före detta stjärna Johan Ryno samtidigt som man lyckats behålla Milan Gulas. Färjestad brukar vanligtvis vara ett så kallat “slutspelslag” som inte alltid kniper de högsta placeringarna i ligan, men som ändå på något sätt lyckas slåss om guldet varje år ändå. Jag tror att Färjestad kommer sjua i grundserien i år och men kan ändå via play-in absolut vara ett av de lag som slåss om guldet när våren är här.

6:e plats: Djurgården

DIF3

Stockholms just nu enda lag i högstaligan har slagit på stort i år. Målsättningen är inte längre att hålla sig kvar, utan att faktiskt utmana de större klubbarna i slutspelet ännu en gång. Man har värvat spelare som Sallinen, Hultström, Brodin och, sist men absolut inte minst, Patrick Thoresen. Många hävdar att Thoresen är den bästa värvningen i hela SHL inför denna säsong. Men man vinner inga matcher på pappret. Utöver alla dessa nyförvärv har man fått behålla Sörensen, som jag tror kommer bli den viktigaste kuggen i detta lagbygge kommande säsong. Mycket hänger på Sörensen, Thoresen och Sallinens axlar i offensiv väg och kan dessa tre herrar få det att stämma framåt våren kommer man inte vara lätta att slå över sju matcher. Jag tror Djurgården slutar på en 6:e plats i grundserien och går till slutspel. Väl där vet man aldrig vad som kan hända.

5:e plats: Luleå

Luleå

De regerande Champions Hockey League-mästarna har satsat rejält inför den här säsongen. Man har värvat stjärnor till höger och vänster. I huvudsak är det Toni Rajala, Jacob Micflikier och Bill Sweatt många talar om. Det är tre spelare som inte ett lag i hela SHL hade tackat nej till. Utöver det har man även tagit in fysiskt tunga spelare och man har till exempel både ettan och tvåan i tacklingsligan förra säsongen i truppen. (Anton Hedman 1:a, Lennart Petrell 2:a) Man har även fått behålla förra årets stora utropstecken Joel Lassinantti som kommer vara ännu starkare i målet än vad han var förra säsongen. Backsidan ser även den stabil ut även om jag tycker mig sakna lite offensiv kraft där. Luleås största utmaning i år blir att vinna tekningar på samma sätt som man gjort tidigare år. Tappet av Chris Abbott kan komma att kosta mycket i just tekningsstatistiken. Men jag tror det räcker till en 5:e plats i SHL och Luleå kan mycket väl komma att utmana om ett SM-guld i år, som skulle innebära klubbens blott andra guld i historien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s