1D:s senaste och sista?

1D

I månader har One Direction promotat sitt nya album. Det kom ut nu i fredags. Albumet, som heter “Made in the A.M.”, är deras sista innan de nu kommer att ta en omtalad – men ack så välbehövlig paus. Orkar du inte lyssna igenom hela albumet? No problem! Här nedan kan du läsa om vilka låtar du borde lyssna på, och vilka du kanske kan hoppa över (dock är alla värda att lyssna på enligt mig, men i och för sig skulle de kunna släppa en cover av “What Does the Fox Say” och jag skulle tycka att det är det bästa jag någonsin har hört, så mitt omdöme när det gäller One Direction kanske inte alltid är det bästa).

 1. Hey Angel. Skriven av Julian Bunetta, John Ryan, Jamie Scott och Ed Drewett.

Albumet öppnas med en helt vanlig poplåt där Harry Styles är den som sjunger mest, vilket inte är helt oväntat. Låten är bra, men står inte ut från deras andra låtar. Texten är egentligen ganska konstig när man lyssnar på den, och alla “ooooh” i bakgrunden kan kännas lite onödiga. Ni kan mycket bättre än såhär, One Direction.
Rating: 2 av 5.

 1. Drag Me Down. Skriven av Julian Bunetta, John Ryan och Jamie Scott.

Drag Me Down var första singeln från albumet, och därmed även den första låten som bandet släppte efter medlemmen Zayn Maliks avgång i mars tidigare i år. Låten släpptes mitt i natten under månadsskiftet mellan juli och augusti, helt utan någon promotion eller förvarning, och bröt det tidigare Spotify-rekordet för antalet spelningar på en dag med 4,75 millioner spelningar världen över på 24 timmar.

Låten går mer åt house-hållet, med mycket trummor och bas, än åt One Directions typiska pop-sound. Alla killarna sjunger mycket, och Styles wailande tar låten till en ny nivå.Efter att ha lyssnat på den ett par gånger hade jag den på hjärnan och gick sedan och sjöng på den resten av sommarlovet.
Rating: 5 av 5.

 1. Perfect. Skriven av Harry Styles, Louis Tomlinson, Julian Bunetta, Jesse Shatkin, Jacob Kasher och Maureen Anne McDonald.

Andra singeln från albumet hade, i motsats till “Drag Me Down”, talats om i veckor innan den släpptes den 16:e oktober. Varken fansen eller journalisterna var sena att notera att Louis Tomlinson och Harry Styles skrivit på låten tillsammans, vilket ledde till en mycket stor hype redan innan den spelats första gången. Trots att låten är exakt den typen av bubbelgumspop man förväntar sig från One Direction så är den mysig att lyssna på, och man kan inte annat än att gilla den.
Rating: 3 av 5.

 1. Infinity. Skriven av Julian Bunetta, John Ryan och Jamie Scott.

“Infinity” släpptes på Spotify och iTunes redan den 22:a september, i samband med nyheten om ett femte album, för att promota CD:n. På låten får alla killarna sjunga åtminstone en del var, och harmonierna under senare halvan av låten är otroligt fina. Texten är, till skillnad från de tidigare låtarna på skivan, värd att lyssna på. Den fick dock delad respons av fansen på sociala medier. Hälften tyckte att den var precis som bandets alla andra låtar, och hälften absolut älskade den. Jag hör till den andra halvan. Vilken halva hör du till?
Rating: 4 av 5.

 1. End of the Day. Skriven av Liam Payne, Louis Tomlinson, Julian Bunetta, John Ryan, Ed Drewett, Jacob Kasher, Wayne Hector och Gamal Lewis.

Jag ska göra en sak tydlig för er: jag är väldigt svag för Tomlinsons röst. Så trots att jag vet att låten inte är en av de bästa på skivan, och har lite för många “ooooh” i bakgrunden för min smak, var den en av mina favoriter från den stund jag hörde hans höga ton som kommer mot slutet av låten.
Rating: 3 av 5.

 1. If I Could Fly. Skriven av Harry Styles, Johan Carlsson och Ross Golan.

Detta är min absoluta favoritlåt på hela skivan, och är enligt mig en av de bästa låtarna de någonsin gjort. När jag lyssnade på den första gången kunde jag inte låta bli att gråta lite. I och för sig är jag en ytterst känslosam person, men även om man inte är det kan jag lova er att den här låten framkallar känslor. Bridgen på fyra rader där alla medlemmarna sjunger en rad var är det bästa på hela skivan. Om du bara tänker lyssna på en låt på hela skivan, och därtill är en person som älskar ballader, ska du lyssna på den här.
Rating: 6 av 5. Förlåt, jag kunde inte låta bli. Men sanningen är att den är så bra så att den kan gå utanför hela rating-systemet.

 1. Long Way Down. Skriven av Liam Payne, Louis Tomlinson, Julian Bunetta, John Ryan och Jamie Scott.

En kärlekslåt fullspäckad med metaforer som påminner om låten “Fireproof” (från bandets fjärde album) i känslan den ger. Och precis som “Fireproof” är det en perfekt låt att lyssna på mot slutet av kvällen när man bara vill ta det lungt och varva ner efter en lång vinterdag med en filt och en kopp te.
Rating: 3 av 5.

 1. Never Enough. Skriven av Niall Horan, Julian Bunetta, John Ryan och Jamie Scott.

Påminner om “Hooked on a Feeling” av Blue Swede, fast i boyband-version. Helt ärligt kan jag inte bestämma mig för om jag hatar eller älskar den. Hur som helst är låten inte speciellt bra, men snälla lyssna på den i alla fall, i alla fall  första versen och refrängen för att uppleva den där “what the fuck!?”-känslan jag fick när jag hörde den första gången.
Rating: 2 av 5.

 1. Olivia. Skriven av Harry Styles, Julian Bunetta och John Ryan.

Vad ska jag säga om låten? Det är en busig kärlekslåt. Finns inte så mycket mer att säga om den, om jag ska vara ärlig. Men trots att det inte finns mycket att säga är det någonting med den som får en att gilla den. Kan vara enbart för att “I love you, I love you, I love, I love Olivia”-delen är så rolig att lyssna på, men vem vet?
Rating: 4 av 5.

 1. What a Feeling. Skriven av Liam Payne, Louis Tomlinson, John Ryan, Daniel Bryer och Mike Needle.

Introt till låten, innan första versen ens har börjat, påminner lite som “Stockholm Syndrome” från deras förra album. Men efter det är låten originell. Inte pop, men jag skulle heller inte placera den som en ballad. Jag vet helt ärligt inte vad det är för genre. Inte för att det spelar så stor roll. Bra är den i alla fall.
Rating: 3 av 5.

 1. Love You Goodbye. Skriven av Louis Tomlinson, Julian Bunetta och Jacob Kasher.

En ballad om olycklig kärlek, med bra melodi och bra text. Och det är precis så jag beskriver låtens helhet: bra. Varken mer eller mindre än så. Den faller mig precis i smaken, men den står inte ut på något sätt.
Rating: 3 av 5.

 1. I Want to Write you a Song. Skriven av Ammar Malik, Julian Bunetta och John Ryan.

Monoton låt om en person som uppenbarligen vill skriva en låt, låna ut sin jacka, och bygga en båt till sin käresta. Bildspråket i texten som är röda tråden genom hela låten är det som gör den så bra som den faktiskt är. För helt ärligt är inte melodin någonting speciellt, eftersom det inte händer någonting över huvud taget i den. Jag vill även tacka vem det än är som delar upp vem av medlemmarna som sjunger vilken del för att hen gav Horan de sista raderna i låten. Han avslutar den perfekt. Jag skulle ärligt talat kunna spola igenom hela låten och bara lyssna på de sista 36 sekunderna på repeat.
Rating: 4 av 5.

 1. History. Skriven av Liam Payne, Louis Tomlinson, Julian Bunetta, John Ryan, Ed Drewett och Wayne Hector.

“More than anything, the song is about the way the fans and everyone have created this massive thing – One Direction – over the past five years”, sa Payne i en intervjuv med EW Magazine. Han pratar i samma intervju även om att låten är lite som ett avslut för det här kaplitet i historien om fenomenet One Direction. Så om låten handlar om bandet själva, och deras relation till fansen, är det ju tur för oss som älskar bandet att de i texten sjunger “this is not the end”. För jag är allt annat än redo att säga hej då till dessa killar redan.

Och som tidigare nämnt har jag en soft spot för Tomlinsons röst. Så när jag hör honom sjunga bridgen är det svårt för mig att ogilla låten. Inte för att jag gjorde det innan, men hans del gjorde det där lilla extra som tar en låt från bra till fenomenal.
Rating: 5 av 5.

Deluxe Tracks:

14. Temporary Fix. Skriven av Niall Horan, Wayne Hector, Thomas Barnes, Peter Kelleher, Benjamin Kohn.

Upptempolåt som egentligen inte handlar om någonting över huvud taget. De skulle lätt kunna tagit bort låten, för den tillför ingenting till albumet. Alls.
Rating: 2 av 5.

15. Walking in the Wind. Skriven av Harry Styles, Julian Bunetta, John Ryan och Jamie Scott.

Precis som “History”, som uttalat handlar om bandet, känns denna låt som att det är om One Direction och den kommande tiden i deras liv: under och efter den kommande pausen.
Rating: 4 av 5.

16. Skriven av Liam Payne, Niall Horan, Will Champlin, Andrew Haas och Ian Franzino.

Detta är ännu en av de där låtarna som splittrar fansen i två läger på sociala medier. Hatar eller älskar? Återigen hör jag till den delen av fansen som hör till kategorin “älskar”.
Rating: 4 av 5.

17. A.M. Skriven av Harry Styles, Louis Tomlinson, Liam Payne, Niall Horan, Julian Bunetta, John Ryan, Ed Drewett och Wayne Hector.

Tidigare i texten skrev jag att låt nummer 5,”End of the Day”, var min favorit. Jag ljög nog lite där. Den låten måste nog behöva dela förstaplatsen med denna. “A.M.” är den enda låten på hela albumet som alla fyra bandmedlemmarna har medverkat på, vilket kanske är det som gör den så otroligt bra, vem vet? Refrängen fastnar direkt på hjärnan, och helt plötsligt sjunger man den klockan två på natten när man står och gör te utan att man ens själv inser det. Otroligt bra. Lyssna på den. Du kommer inte att ångra dig.
Rating: 5 av 5.

Av: Linnea Henriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s