Tack Zlatan, tack Sverige!

Zlatan

Två lag går direkt till EM, ett lag får kvala. Det var förutsättningarna som de sex lagen stod inför när kvalet drog igång. Trots en ganska tuff lottning med både Ryssland och Österrike i gruppen var speciellt medierna övertygade om att topp 2 inte gick att missa. Så förutsättningarna var att det ansågs omöjligt för Sverige att missa EM i Frankrike nästa sommar. Trots ett kval som i det stora hela sågs som en besvikelse med en slutlig tredjeplats, efter just Österrike och Ryssland, levde fortfarande hoppet om en slutspel nästa sommar. Play-off är formen som UEFA beslutat ska sålla agnarna från vetet och i lottningen fanns en mardrömsmotståndare, Danmark. Till ingens förvåning blev det just Danmark som lotten föll på och förhoppningarna gick från en redan packad resväska till ett 50/50 läge.

Emil

Play-off spelas i bäst av två matcher, ett hemma- och ett bortamöte där Sverige fick oturen att börja hemma. Första matchen startar i ett furiöst tempo där inget lag vill vika ner sig inför över 50 000 på läktarna, och de kunde inte börjat bättre för våra blågula krigare. Efter 1-0 i halvtid gör Zlatan 2-0 på straff tidigt in i andra halvlek (50) och Sverige tar en järngrepp om EM-platsen, men i slutskedet av matchen lyckas danskarna vräka in en boll och med tanke på  bortamålsregeln blev egentligen inget lag riktigt missnöjda med resultatet utan ALLT skulle avgöras på Parken, inför 35 000 pölseglufsande danskar.

Spänningen går att ta på och det märks att det inte bara är en efterlängtad EM-plats som står på spel, utan även ett prestigemöte, en nordisk kamp där bara en kan gå segrande ur striden. Sverige kommer matchen med fördelen av att det räcker med ett kryss, men även med att ha Zlatan i laget, som skulle bli tydligt för alla varför en bit in i matchen.

Danmark startar matchen, precis som väntat, med en kavalkad av anfall och skapar även den första riktigt heta chansen. En hörna konstsparkas in mot det svenska målet och när allt hopp känns ute kastar sig mittfältsgeneralen Kim Källström och viker ut sin tåspets och styr bollen upp i ribban. Inte långt efteråt är det Sveriges tur att vaska fram en hörna. Efter en tydligt intränad variant innefattande screening, tröjdragningar och skicklighet kommer bollen fram till Zlatan som kyligt skarvar in det svenska ledningsmålet. De cirka 2000 svenskar som lyckats få biljett döljer inte sina känslor och resultatet står sig till halvtid.

I andra halvlek fortsätter Danmark försöka med sin för dagen ganska klena offensiv medan Sverige ligger rätt och kontrar effektivt. I en av alla dessa kontringar får Sverige med sig en frispark, 10 m från straffområdeslinjen och fram kliver, just det, Zlatan. Det finns endast ett fåtal landslag världen över som har spelare som kan göra det där lilla extra. Ikväll gjorde Zlatan det stora extra när han efter 76 min magiskt knorrar in 0-2 och EM-platsen är säkrad. Även om Danmark avslutar matchen med två tröstmål blir det aldrig någon förväntad nerv i avslutningen och glädjescenerna när domaren för dagen, Martin Atkinson, blåser av matchen är något som knappt går att beskriva. Magi, är det närmaste jag kan komma och nu är det äntligen dags att boka biljett och packa resväskan till nästa sommar, Sverige är i EM!!!

Av: Daniel Bergholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s