ÅVA

Cumulus möter: ”Jag trodde att jag hamnat i värsta förorten”

Jasmina

En gråmulen morgon träffar vi bild- och medialäraren Jasmina Nzeribe i Åvas mediasal för en intervju. Det är lite pirrigt innan och när hon säger att hon bara skulle hämta kaffe känns de korta minuterna som en timme. Nervositeten släpper så fort vi sätter oss tillrätta på stolarna och startar bandspelaren.

Det var aldrig en dröm för Jasmina att flytta upp till Stockholm men när hon träffade kärleken och blivande man var flytten ett faktum då han envisades med att det var här jobben fanns. Lärarjobbet i Älmhult var bara tillfälligt och när tankarna om Stockholm utvecklades började hon leta efter arbete. Tjänsten som bildlärare här på Åva gymnasium kändes lockande men hon trodde aldrig att hon skulle få platsen. När telefonen en dag ringde och rösten i andra änden sa att hon blivit kallad på arbetsintervju trodde hon inte sina öron. Hon blev förvarnad om att skolan inte var den vackraste men att hon skulle vänta tills hon träffade personalen.

Hur var ditt första intryck av Täby och Åva?
Jag hade aldrig varit i den här delen av Stockholm förut, men jag hade hört mycket bra om Täby och hade en bild i huvudet att allt där skulle vara grönt och frodigt, men så var det inte. Asfalten var sprucken och allt var grått och trist. Jag trodde att jag hade hamnat i värsta förorten. Jag hade gått av vid Täby centrums tågstation och gått mot Åva. Jag hade blivit förvarnad om att skolan kanske inte var den vackraste men att jag skulle vänta till jag kommit in och träffat de som jobbade där och nu elva år senare sitter jag här.

Efter gymnasiet sökte hon till en konstskola då hon alltid haft ett intresse för bild och foto. De två åren på konstskolan i Halmstad säger hon var en av de bästa perioderna i hennes liv. Både hennes lärare och kompisar tyckte att hon skulle bli bildlärare men det var absolut inget som intresserade henne. Hon trodde aldrig att hon skulle sluta som lärare och  det var först när hon började vikariera för sin gamla bildlärare som intresset för läraryrket började ta form. När hon började arbeta på Åva undervisade hon bara i ämnet bild. Då hade hon cirka 400 elever per vecka då det var obligatoriskt med ett estetiskt val.

När hon gick på gymnasiet hade hon som många andra en dröm om att få arbeta inom media. Det var ganska nytt då och det var många som ville arbeta med det. Hon säger att hon drömde lite svävande om att arbeta med design, som inredningsarkitekt eller med reklam men det var mest drömmar.

Har du några andra intressen förutom foto och bild?
Ja, jag försöker träna men det vet jag inte direkt om det är ett genuint intresse eller om jag mest gör det för att det känns bra. Jag tycker om att resa, även om det nu för tiden mest bara är inom Sverige. Sen utövar jag även något som heter Falun gong, det är en form av meditation.

När vi frågade om hon någon gång skulle vilja öppna ett galleri svarade hon lite svävande att det skulle hon gärna, men hon sa också att det skulle vara ganska svårt nu då hon har små barn. Fotar gör hon ganska mycket och det har blivit mer arbete med kameran än med penslarna de senaste åren. Målar hon nu så är det mest med blyerts eftersom barnen ofta vill vara med på ett hörn, och på så sätt slipper hon kladdet.

Har du någon plats i stan som du verkligen tycker om?
Jag bor ju inte så långt från stan egentligen utan i utkanten av Nacka kommun. Det är en bostadsrättsförening men eftersom det finns så mycket natur runtomkring känns det mer som ett villaområde. Närheten till vattnet gör inte saken sämre. Men jag måste nog säga att båten som jag åker varje morgon mellan Finnboda hamn och Nybrokajen är den bästa platsen i stan. För oavsett hur stressad jag är blir jag lugn när jag sätter mig på båten. Ett plus är ju att de bjuder på kaffe *skrattar*. Det är inte alls lika hetsigt som i trängseln på tunnelbanan utan allt är lugnt och stilla. Man passerar Stockholms inlopp med alla fina små öar och man känner hur harmoniskt allt är.

Nervositeten är sen länge bortblåst men vi känner oss ändå väldigt lättade när vi får kliva ut ur intervjuvärlden för en stund och fortsätta med det vi egentligen gör, ingenting.

Fem snabba med Jasmina:

Bio/Teater

Thaimat/Asiatiskt

 Landet med närhet till stan/Stan

 Sommar/Vinter

 Katt/Hund

Av: Isabel Lamberg & Karl Lindstam

Kategorier:ÅVA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s