“På gymnasiet borde alla lektioner börja vid 10”

John 3

I förra veckan tog sig alla sam-elever till aulan för att förkovra sig. Forskaren och läraren John Axelsson från Karolinska Institutet var där för att informera oss om hjärnans funktioner och våra sömnbeteenden. Vi bjöds på en föreläsning som var både spännande och lärorik.

John har läst första halvan på psykologprogrammet och första halvan på läkarprogrammet, men inte de kurser som handlade om att behandla människor, för det var forskningsbiten som intresserade honom. Sedan 20 år tillbaka har han varit extra inne på hur hjärnan fungerar och att forska om sömn.

Han börjar pang på med att berätta hur just hjärnan fungerar, visar bilder och pratar om varför vi har en hjärna och hur den har utvecklats under de senaste två miljoner åren. Hjärnan är inte fullt utvecklad förrän i 25-30-årsåldern och det kanske vi ungdomar ska tänka närmare på. Han berättar att hjärnan är väldigt energikrävande och hur den fungerar vid inlärning. “Cells that fire together, wire together”, vilket betyder att celler som aktiveras samtidigt till slut kopplas ihop och det är så vi lär oss saker, när vi associerar en sak med en annan.

Ytterligare en sak som vi tyckte var intressant var när han började prata om hur alla människor man möter får en egen cell i hjärnan i FFA (fusiform face area), och att alla dessa celler har en egen koppling till känslocentrum i hjärnan, amygdala. Så när vi träffar en människa tänker vi direkt “vad har denna människa för betydelse för mig?” och “kan detta vara ett hot för mig?”.

Senare i föredraget får vi i publiken chansen att aktivera våra hjärnor, då han måste tyckt att vi såg trötta ut. Han bad en tredjedel av oss att hålla för ögonen, en annan att hålla för öronen och den tredje att inte göra någonting. Sedan spelade han upp ett klipp på en man som sa antingen “gaga”, “baba” eller “dada” beroende på vilka sinnen man fick använda. Det visade sig att de som fick hålla för ögonen hörde “baba” att de som höll för öronen hörde “gaga” och att de som fick använda både ögon och öron hörde “dada”. Poängen med detta test var för att visa oss hur hjärnan kan spela oss ett spratt och hur syn- och hörselintrycken kan blandas ihop och skicka olika signaler till hjärnan.

Vad gäller sömnen är det ett faktum att vi ungdomar generellt sett sover för lite och framför allt har många en sen dygnsrytm som inte passar med skolans tider. John hävdade faktiskt att de flesta borde börja vid 10 på gymnasiet för att matcha ungdomars dygnsrytm och sömnbehov. Vi önskar bara att rektorerna hade varit på plats och sugit i sig av den livsnödvändiga informationen. En inte helt oviktig detalj är att man bevisligen blir snyggare av att sova också…

John 1

Visste du att…

…ditt arbetsminne är begränsat och att det bara kan koncentrera sig på max 5-6 saker samtidigt? Testa ditt arbetsminne här:

…allt hjärnan lärt sig vill den automatisera för att inte behöva använda lika mycket av sin energi nästa gång

…för varje timme du är vaken, behöver hjärnan fyra minuters djupsömn

…specifikt för den mänskliga hjärnan är att vi kan välja att simulera en möjlig framtid genom att tänka: “vad händer om jag gör såhär?”

…om du utsätts för mycket ljus på morgonen kommer du automatiskt bli en morgonmänniska och om du utsätts för mycket ljus på kvällen blir du automatiskt en kvällsmänniska

…ditt korttidsminne blir till långtidsminne om du får sova? Vilket innebär att om du läser läxan precis innan du går och lägger dig kommer du automatiskt drömma om det under den första timmen och sedan komma ihåg det längre.

Av: Isabel Lamberg och Emma Gylesjö

Foto: Alicia Gonzalez

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s