Miljö-Måns från Åva medlar i Paris

MånsI dag, den 30 november, börjar förhandlingarna i Paris som förhoppningsvis kommer göra vår planet lite grönare och lite bättre. Det är det stora klimattoppmötet COP21 som sätter igång och det kommer pågå ända fram till 11 december. Under den perioden sitter världens alla länder samlade för att försöka få fram ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020. En som ska dit och bevittna detta häftiga och viktiga spektakel är den före detta åvaiten Måns Mannström, 21 år. “Wow” tänkte Cumulus och träffade självklart Måns. Han berättar om hur du själv kan göra en insats för miljön och mötet.

Vi har bestämt träff i det ultimata Cumulusrummet på plan sex. Medan Måns letar efter vatten ringer Sundin till mig och förklarar hur en intervju ska gå till. Förberedelse är a och o. När vi väl kommit till rätta berättar Måns först vem han är och vad han gör. Det visar sig att han bor i världsmetropolen Åkersberga och studerar nationalekonomi och statistik på Stockholms universitet. Det dröjer inte länge innan jag förstår att personen framför mig är en riktig miljökämpe. Här har vi någon med ambitioner! Måns inspirerades när han studerade i England. Han förklarar att de är engagerade på ett helt annat sätt där, de demonstrerar och organiserar sig och försöker på det viset sätta press på politikerna – för det är så en skillnad kan komma till stånd.

Måns tog med sig dessa tankar till Sverige och i dag arbetar han med att mobilisera det unga civilsamhället för att driva  ett globalt klimatavtal i hamn. Det handlar om att organisera och göra sina röster hörda för politikerna. Det är så vi själva kan påverka! Att sätta press på politikerna är det viktigaste vi kan göra för att det är de som sätter ramarna i världen och är vårt ansikte utåt.  I Paris kommer han även delta i koferensen COY, Conference Of Youth, där målet att just göra sina röster hörda. Ungdomar vet om gränserna i vår samhällsmodell och är mer än redo att starta ett paradigmskifte som banar väg för ett mer hållbart samhälle.

Cumulus önskar Måns all lycka till i Paris och kanske är Måns Mannström ett namn vi kommer höra mer om i framtiden.

Av: Emma Eiworth
Foto: Alicia Gonzalez

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s