Låt barnen tävla!

Den 27:e november 2015 var dagen då många barns vardagsliv blev lite sämre. Dagen då fotbollen slopade en stor del av sin mening. Det var alltså då det blev klart att det Svenska Fotbollförbundet bestämt sig för att det inte ska finnas några segrare i fotbollscuper för barn under 13 år. Det är alldeles för dåligt att ett sådant idrottsmördande beslut får tas av några enstaka personer och det kommer absolut inte vara gynnsamt för någon inblandad. Låt barnen tävla!

Till att börja med har jag själv mycket fina minnen från när jag som barn fick tävla tillsammans med mina lagkamrater mot andra lag. Ibland förlorade man, ibland vann man. Visst var man lite ledsen när man förlorade någon match och inte lyckades vinna den där cupen, men man var ledsna tillsammans med sina lagkamrater. Det var förlusterna som jag nu i efterhand skulle kalla mest stärkande för vår grupps gemenskap och mest lärorikt för oss alla som kämpade på den där planen. Det lag vi hade när jag var liten bestod av en grupp människor som tack vare att vi tilläts vinna och förlora tillsammans än i dag kan känna en positiv nostalgi när vi träffar varandra. Att förlora är i min mening kortsiktigt jobbigt men långsiktigt bara positivt.

Sen är det naivt att tro att barnen inte förstår vad som händer. De ser stjärnor som Messi, Ronaldo, Zlatan och Neymar tävla dagligen. Barnen kommer likt stjärnorna vilja tävla och de förstår att ibland vinner man och ibland förlorar man. Att förlora är det som får ett barn att själv vilja utvecklas för att sedan kunna vinna och den viljan är enbart positiv och har ingen åldersgräns.

Men det finns vissa som hävdar att cuper utan segrare kommer göra att alla matcher istället blir en tävling i sig eftersom man inte kan bli utslagen ur cupen i ett tidigt skede. Det dessa personer inte förstår är att en match då man redan är utslagna visst har en mening. Minst lika mycket som en match där ingen kan vinna något. Trots att det finns enskilda vinnare av cuperna betyder inte det att pokalen är det enda barnen kämpar om. Det finns en prestige och glädje i att vinna även de matcher då man redan är utslagna eftersom man då får känslan av revansch. Man kan åka ur cupen med flaggan i topp. Det ska inte underskattas.

Min mamma och pappa släpade mig till fotbollsträningarna eftersom jag bara ville spela TV-spel. Det tog bara ett par veckor innan jag insåg att den tävling som existerade i TV-spelen även gick att hitta i verkliga livet. Viljan att vinna är vad som höll kvar mig inom sporten. Känslan av att förlora tillsammans för att sedan komma tillbaka och kämpa för vinsten är inte unik i och med dagens TV- och datorspel. Låt inte datorspelandet bli det enda alternativ för de barn som vill tävla. Låt barnen tävla i verkliga livet istället. Det gynnar alla.

Låt barnen tävla!

(Bild tagen från när jag själv tillsammans med mitt lag som 11-åringar blivit utslagna ur cupen Piteå Summer Games 2009. Ser det verkligen så farligt ut?)

Av: Dennis Oja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s