Rövafton

Släkten var samlad hos gammelmormor och gammelmorfar i Stureby. Snön låg i massor likt ett tjockt täcke och minusgraderna var i tiotal. Så här dags var julmaten tryggt placerad i våra magar, de vuxna hade en hyfsad mängd glögg och en och annan grogg i omlopp. Alla väntade på gubben i skägg som gillade små barn (tomten).

Jag var närmare sex år denna jul, och satt med näsan tryckt mot glasrutan med de övriga ynglingarna och höll utkik efter tomten. Det mest förvånande varje jul var att de vuxna alltid visste exakt när tomten skulle komma.

Jag får syn på en knubbig gubbe som ansträngt lunkar upp för den isbelagda trappan utanför huset. Det lyser genast ett sken i alla barnens ögon och förväntningarna är obeskrivliga för någon som inte tror på tomten. Tomten kollar in i huset via fönstret, när han passerar på altanen utanför. Han går mot altandörren, byter grepp på paketsäcken för att sedan kunna öppna dörren. Tmten, som ser glad ut, flyger plötsligt bakåt på rygg och åker på svanskotan kana ner för den isbeklädda stentrappan. Total tystnad är reaktionen hos varje individ, sekunden som följer står både vuxna och barn tillsammans klistrade mot fönstret. Upp för trappan kryper nu en snövit tomte på alla fyra, med säcken dragandes efter sig.

Han drar sig upp på benen utanför dörren. Han är nu illröd av ilska i hela ansiktet, han är helt nersnöad efter vurpan, men snön i hans ansikte smälter genast av det  ilskna ansiktets röda varma färg.

“Gummistövlar är inte en bra kombination med isen”, säger min gammelmorfar till tomten då han kommer in i huset, tomten svarar inte. Klapputdelningen var obehaglig då tomten röt ut namnen på paketen och halvt kastade dem till dess mottagare. Tomten gick skitförbannad utan att säga god jul eller hejdå därifrån, tiominuter senare kommer min morbror in i huset och säger inte ett ord utan tar en grogg och lägger sig på soffan.
Av: William Enbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s