Road to: Perfekta lussekatter

Alla har vi väl ätit en så där perfekt lussekatt som får dig att aldrig vilja äta någonting som inte innehåller saffran igen. Men jag tror säkert att det också har åkt ner en och annan tråkig katt i magarna på oss. Nedan har jag lagt in receptet på ICA:s lussekatter men i röd text så ligger mina anmärkningar på var receptet brister. Följ dessa anmärkningar så kommer julen bli den bästa på länge. Garanterat.


Ingredienser:

Portioner: Ger 1 sats

 • 2 paket saffran (à 1/2 g). Dyrare saffran är oftast godare och har mer smak. Av de lite dyrare rekommenderar jag Delikatess. Är du en student som vi flesta nog är så är Santa Marias saffran det alternativ jag skulle gå på av de lite billigare.
 • 2 dl socker
 • 2 msk rom eller vatten. Kan ersättas med Whiskey, vilket leder till att degen får mer smak.
 • 50 g jäst
 • 175 g rumsvarmt smör
 • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
 • 1/2 tsk salt
 • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) OBS! Ta det försiktigt med mjölet. Börja med ca 500g, märker du att degen blir för kladdig lägger du till mer. Men desto mer mjöl desto torrare blir din katt.
 • 1 dl russin För en russinälskare som jag är 1dl alldeles för lite. Är du inte lika fanatisk som jag passar 1dl bra.
 • Mjöl till utbakning
 • 1 ägg till pensling

Så här gör du:

Bra att veta när du ändrar antalet portioner – Detta recept ger 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna i vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Stöt eventuellt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Räcker oftast med 20-25 min.

 2. Skär smöret i tärningar.

 3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Rör under hela tiden men inte för mycket.

 4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. 10 minuter i maskin och avsluta alltid med att arbeta ut den lite för hand.

 5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet. Ger russinen mer smak, skippa denna punkt eller minska tiden om du inte gillar russin.

 6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen. Återigen gott folk. Var försiktig med mjölet.

 7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Se till att de inte ligger för nära varandra. I så fall så kommer de att flyta in i varandra. Vilket dels är väldigt fult men även gör att insidan blir mer sårbar och katten blir torrare.

 8. Sätt ugnen på 225°C.

 9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. JÄTTEFÄLLA. Är degen bra gjord så räcker det med att grädda katterna i ca 5-6 minuter. All tid efter att de fått rätt färg skadar bara din katt. Var noga med att pensla katterna INNAN de åker in i ugnen.

För alla:

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk

Lussekatt

Av: David Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s