Framtidsångest och livsval

“Tiden går fort” är ett uttryck jag fått höra betydligt mer  än en gång under mitt liv, och ack vad sant det är. Var det inte igår jag gick runt på öppet hus på gymnasieskolor med en ångest som låg som en sten i magen över att ta ett kliv vidare in i framtiden? Nu ska studentmössor beställas, skivor planeras, och framtidsplaner göras. Jag vet inte ens vad jag vill ha för te till frukosten, och får beslutsångest när det är min tur att välja vilken film jag och lillasyrran ska se på Netflix på fredagskvällen. Hur ska jag då kunna välja vad jag ska göra efter gymnasiet?

Trots att jag inte är helt säker på vad jag vill bli när jag blir stor (för vilken gymnasieelev kan seriöst säga att de med hundra procent säkerhet vet exakt vad de vill göra när gymnasiet tar slut?) så har jag väl i alla fall ett par tankar kring framtiden. Men hur ska jag ta mig dit jag vill komma? Ska jag möjligtvis ta ett sabbatsår innan jag fortsätter studera? Eller kanske två? Å ena sidan vill jag ju bli klar med allt studerande så fort som möjligt, å andra sidan skulle det ju inte vara helt fel att ta något år till att resa runt och ha kul nu medan man ännu är ung.

Fast för att ha råd med det måste jag ju jobba. Och att hitta ett jobb annat än att servera Big Macs på McDonald’s lär ju vara helt omöjligt. Kanske skulle det inte vara helt fel att gå direkt på vidarestudier i alla fall. Inte för att ett jobb på McDonald’s är någonting att skämmas för, det är mer än vad jag kan säga om mina egna arbets erfarenheter som består av totalt noll jobb. Däremot är det inte vad någon gymnasieelev drömmer om att göra i resten av sitt liv. 

2015-01-11-2202_54b2e4e92a6b22558da61d09

Vad är det jag vill göra resten av mitt liv då? Bara för att jag i skrivande stund skulle kunna tänka mig att utbilda mig till journalist betyder inte det att jag faktiskt vill arbeta som journalist om tio år. Vad gör jag ifall jag ångrar mig? Tyvärr är det, för stunden, inte möjligt att åka tillbaka i tiden och göra nya val. Jag måste välja rätt nu med en gång. För väljer jag inte rätt kommer jag antingen bli fast med ett jobb jag inte vill ha, eller behöva plugga ännu mer. Och inget av alternativen låter det minsta lockande. 

ass_50fd6f859606ee2e47c89fc7

Så nu sitter jag här med en mängd obesvarade frågor snurrandes i huvudet om en framtid som närmar sig snabbare än Usain Bolt på speed. Men egentligen borde jag nog inte oroa mig så pass mycket som jag gör. För lika ofta som jag fått höra att tiden går fort, har jag även fått höra att allting löser sig. Och lösa sig kommer det att göra på ett eller annat sätt. Vad exakt jag kommer att göra om tio år behöver jag egentligen inte bestämma precis nu. För en del av det som gör framtiden så lockande är att inte veta exakt vad som kommer att ske, eller hur?

Av: Linnea Henriksson

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s