Årets spelare eller årets anfallare?

Fabio Cannavaro (ita) - Remise Ballon d Or France Football -
Fabio Cannavaro (ita) – Remise Ballon d Or France Football – 27.11.2006 – Foot Football – hauteur attitude pose portrait trophee coupe sourire oreillette

Januari månad är för många en månad fylld med förväntningar och nya möjligheter. Lite ljusare tider med våren runt om hörnet. För oss fotbollsfanatiker kommer ett spännande transferfönster att se fram emot men också ett väldigt odramatiskt Ballon d’Or. Ett Ballon d’Or som under åren blivit allt mindre dramatiskt för varje år som passerat. Ett förutsägbart Ballon d’Or med ett par spelare som dominerat totalt under en lång period. Messi och Cristiano Ronaldo har helt enkelt härskat över Guldbollen, där Messi kammat hem fem guldbollar och Ronaldo tre.

Med all respekt för galan förekommer det en rad problem. Det finns en del saker Ronaldo och Messi har gemensamt. Inte bara det faktum att de vunnit Guldbollen åtta år i rad, utan det sprutar mål om dem. Faktiskt inte bara mål utan också assister de senare åren. Men det faktum att båda spelarna och nästan alla spelare som blir nominerade till årets spelare har varit anfallare är det som gör det problematiskt. Senaste gången en försvarare vann Guldbollen var år 2006 då Fabio Cannavaro vann, eftersom han tog Italien till en VM-vinst i Berlin. Att vara försvarare och utses till världens bästa spelare eller ens bli nominerad till FIFA:s ’’short list’’ är tyvärr nästan otänkbart i dag.

 Best of Cannavaro

Det borde istället införas nya kategorier på den ärofyllda galan. Den som gör flest assister i världen kommer aldrig framstå som lika stor hjälte som målsprutan i laget. Detsamma med försvarare och målvakter, så det borde införas en guldhandske och en guldboll för försvarare och en assistboll. Det är så otroligt mycket svårare att stå ut som försvarare eller målvakt när man har decenniets bästa målskyttar i laget. Dessa spelare blir belönade med priser, och absolut bör de få priser. Men att inte hylla spelarna som sliter för laget längre ner i banan är fel.

Av: David Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s