10 skräckfilmer att se i vintermörkret

 

Vintern är här och det är sjukt mörkt ute. Varför då inte passa på att släcka ner ljuset även inomhus och mysa i soffan framför en rysare? Här kommer tio av våra favoriter:

 

Sinister

Den här filmen bjuder på både nervkittlande spänning och skräckeffekter men den har också en intelligent plot. Vill du se en film med en riktigt obehaglig stämning är “Sinister” filmen för dig. Filmen handlar om kriminalromanförfattaren Ellison Oswalt som tillsammans med sin familj flyttar in i en tidigare brottsplats för att finna inspiration till sin kommande roman. I det nya hemmet upptäcker han en låda med snuff-filmer som skildrar en rad brutala mord begångna av en okänd seriemördare. Skulle han inte ha gjort…

 

Evil Dead

Ser du hellre en splatter-film med mycket blod är “Evil Dead” något för dig. Ett litet tips: ät inget innan du ser den. Din mage kommer garanterat vända sig. Filmen handlar om fem vänner som beger sig till en avlägsen stuga i skogen för att hjälpa Mia med sitt drogproblem. Men när en av kompisarna hittar “De dödas bok” leder det till att de omedvetet kallar upp demoner som bor i skogen.

 

Unfriended

En natt får sex high school-vänner ett Skype-meddelande från en klasskamrat som tog livet av sig för exakt ett år sedan. Först tycker de att allt verkar vara ett skämt, men när flickan börjar avslöja vännernas mörkaste hemligheter inser de att de har att göra med någonting fasansfullt. Se den här filmen på din dator för en extra otäck och verklig effekt.

 

Insidious: Chapter 3

“Insidious: Chapter 3” utspelar sig några år före händelserna i första filmen. Tonåringen Quinn Brenner ber om hjälp av Elise Rainier, ett före detta medium, efter att ha försökt få kontakt med sin döda mor. Men när Quinn börjar märka paranormala händelser i hennes hus, går hennes pappa tillbaka och ber Elise Rainier att stoppa dessa attacker. Vill du se en film med många jump scares som får hjärtat att slå trippelvolter borde du se den här. Titeln betyder ‘lömsk’ på svenska, btw.

 

The Conjuring

Uppskattar du sjuttiotalsmiljöer, hemsökta hus och demoner är det här filmen för dig. “The Conjuring” bygger på den sanna berättelsen om Ed och Lorraine Warren, världsberömda utredare av övernaturliga händelser, som har kallas in för att hjälpa en fembarnsfamilj som terroriseras av mörka paranormala krafter.

 

The Ring

“The Ring” är en film som passar perfekt för dig som gillar mer av den asiatiska skräcken. Flickan med det långa svarta håret i det vita nattlinnet är ute efter hämnd. Människor dör på underliga sätt, sju dagar efter att ha sett ett videoband med en förbannelse. Journalisten Rachel Keller blir ombedd att undersöka sin systerdotter Katies plötsliga död. Det hon hittar kunde hon inte ens föreställa sig i sin värsta mardröm.

 

Mirrors

Du kommer aldrig våga se dig själv i spegeln efter den här filmen. Den före detta polisen Ben Carson försöker få ordning på sitt liv och skaffar ett jobb som säkerhetsvakt vid de nerbrända ruinerna av det en gång berömda varuhuset. Men snart börjar han se vidriga skräckbilder i den gamla byggnadens speglar och han måste börja gräva djupt i hemligheterna kring husets förflutna.

 

Grave Encounters

Tycker du om mörker och hemsökta mentalsjukhus (alltså, gillar du Åva på vintern) är det här en film för dig. Lance Preston och produktionsteamet bakom ”Grave Encounters”, en dokusåpa om spökjakt, spelar in ett avsnitt i det nedlagda sjukhuset Collingwood Psychiatric Hospital, där oförklarliga övernaturliga fenomen har rapporterats i flera år.

 

Ouija Board

En grupp vänner hittar ett uråldrigt så kallad Ouija-bräde. Genom att använda detta väcker de mörka krafter till liv igen och står plötsligt inför fasansfulla och oförklarliga dödshändelser. Om du gillar övernaturliga och skrämselpackade filmer är det här ett bra val för dig. Kom ihåg att inte påbörja något som du inte tänker avsluta…

 

The Blair Witch Project

”Found footage horror” är här för att stanna. Tre ungdomar ger sig ut på en campingtur för att spela in en dokumentär om den lokala legenden ”The Blair Witch”. Utrustade med videokameror och bandspelare ger de sig in i Black Hills Forest, där de sedan spårlöst försvinner. Ett år senare hittas ungdomarnas kamerautrustning i skogen och vi får nu följa deras dokumenterade resa.

Av: Sandra Mylly och Ingrid Hessel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s