Tigerräkan – en fråga om mänskliga rättigheter

Nu för tiden vill människor ha mat från hela världen, men det som ofta hamnar i skymundan är konsekvenserna det har för miljön och människorna i producentländerna. Bangladesh är världens ledande exportör av tigerräkor och stora delar av deras samhälle är uppbyggt kring räkodlingarna. Det här lider befolkningen och naturen av dagligen och det är ett problem som vi nu måste göra något åt. Det bästa sättet att förbättra människornas levnadsförhållanden, klimatet och miljön är att helt bojkotta räkorna – hur goda de än är.  

_BINARY_62290

En viktig anledning till att sluta äta räkor är att olagliga kemikalier används vid produktionen.  Dessa är båda skadliga för miljön, men också för oss som äter dem. Flera ekosystem kollapsar på grund av kemikalierna och det här påverkar i sin tur näringskedjan. Det förekommer även fusk med räkor – smutsigt vatten sprutas rutinmässigt in i räkorna så att de ska väga mer då priset blir högre.

Ytterligare ett skäl att sluta konsumera räkorna är att räkodlarna bygger olagliga dräneringsrör som går genom de viktiga vallarna som skyddar byar mot översvämningar. Det här leder till att byarna blir mer sårbara för översvämningar och det kan få katastrofala konsekvenser. Vallarna går sönder och de höga vågorna sköljer över och förstör byarna. Människorna drabbas hårt av det här då deras bostäder och arbetsplatser jämnas med marken. Även infrastrukturen kollapsar när en översvämning inträffar i och med att framkomligheten försvåras i de drabbade områdena. Ni förstår säkert att detta inte bara påverkar människorna utan det skadar även miljön. Odlingsmarken förstörs och på så sätt får jordbruksbefolkningen det väldigt svårt att försörja sig.

Men skulle landet klara en bojkott av räkor? Vad skulle det innebära för Bangladeshs ekonomi om 40 miljarder kronor årligen uteblir i exportinkomster från tigerräkorna? Många anser att räkindustrin är nödvändig för att landet ska kunna utvecklas men det här är motsatsen till utveckling. Personerna som lever kring odlingarna får sina mänskliga rättigheter kränkta och de förlorar alla möjligheter att försörja sig och ibland till och med sina liv. Det här systemet är verkligen inte hållbart utan syftar bara till att producera mat så att människor ska kunna äta billigt. Och med människor menar vi oss i västvärlden. Hur kan det påstås vara utveckling?

De som protesterar mot räkodlingarna bemöts ofta av hot, våld och tortyr. Genom detta vill räkindustrins ansvariga sända ut ett budskap till dem som vågar tala ut så att de tystas ner. Sexuella övergrepp är vanligt förekommande på kvinnorna som är nära odlingarna. De som utför alla hemskheter mot befolkningen får aldrig några straff då landet är väldigt korrupt och den drabbade befolkningen fattig. Räkodlarna får hjälp av lokala myndigheter att ta över oskyldiga människors mark.

Fast det behöver inte vara så här och det är vi i väst som kan göra något åt det. Budskapet framgår tydligt – säg nej till tigerräkor! På så sätt visar vi att det är fel och tvingar landet att istället satsa på en hållbar produktion, som tar hänsyn till miljön och de sociala problemen.

Av: Emma Eiworth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s