En sommarspelning av annan karaktär

I Sverige får vi ju inte skryta men jag tänker chocka er alla med att göra det ändå. I somras var jag nämligen på den sjukaste konserten någonsin.

Vi kastar oss tillbaka till första sommarlovsveckan. Datumet är 12/6 och min vän och jag sitter i bilen på väg mot sydligare breddgrader, Göteborg är målet. Nej, vi kör inte “På spåret” den här gången, till er stora besvikelse. Vi åker och åker och kommer efter x antal mil och kisspauser fram till hotellet i Nordstan. Vi lastar av väskor och annat trams på rummet och beger oss sedan ut för att göra hipster-staden lite mer osäker. Därpå, när vi strosat runt en del sätter vi oss vid en schysst uteservering och njuter av lov, en kall, ljusbrun dricka och att vi snart ska få lyssna på en före detta Nirvana-medlem på Ullevi.

Jag hoppas innerligt att poletten har fallit ner nu för bandet vi ska se är inga mindre än Foo Fighters. Dock hade jag mer än gärna sett det förstnämnda bandet men en kan inte få allt här i livet. När klockan närmar sig 20-snåret börjar vi vår pilgrimsvandring till Ullevi. Väl inne på arenan, letar vi efter våra platser, ni kan tänka er ettorna i matsalen när de söker sittplatser. Med lite tur och dirigeringar från en eventvärd (kan liknas vid Åvas egna All Around-Lena) hittar vi lyckosamt våra platser. Förbandet spelar, och det är inget förband som helst utan det är Linköpings egna och enda stolthet, Ghost! Rätt schysst warm-up tills Dave Grohls ljuva stämma äntrar scenen.

När Foo Fighters kliver in i rampljuset möts de av vrålet från en förväntasfull och hungrig publik, för det var hela fyra år sedan de besökte Sverige senast. “Everlong” blir första låten och den genomförs med bravur. Riktigt gött att höra dem live. Det är en väldigt övertänd Grohl vi ser på stage. Det skulle visa sig att han var lite för övertänd då han i mitten av andra låten som är “Monkey Wrench” bokstavligt flyger ner från scenen. Ingen vet riktigt vad det är som händer. Stora delar av publiken tror bara att han hoppat ner för att glänsa lite på marknivå men efter att Grohl kommit lite till sans får han en mikrofon och uttalar orden “Guys, I think I broke my leg, I mean, I really broke my leg”.

Jag kan säga att åtminstone min haka tappades så lågt som till jordens kärna och den dåliga känslan överöste kroppen som en kalldusch. Det här var verkligen inte bra. En och en halv låt hade spelats och han bryter benet, det finns inte med på någon som helst världskarta. Grohl säger några sekunder senare att han är hemskt ledsen och lovar att komma tillbaka till Sverige nästa år. Nästa år?!? Ja, stämningen var inte på topp direkt. Gubben med brutna benet bärs ut på bår och publiken lämnas med resterande delen av bandet som kör några covers med Taylor Hawkins på sång. Han gör det visserligen bra men det var inte det här vi hade väntat av kvällen. Plötsligt ser vi dock hur bandmedlemmarna börjar le på scenen och någon minut senare börjar sjukvårdare synas igen med en viss person på en brits…

In på scenen kommer David Eric Grohl med ett bandagerat ben och uppklippta byxor. Om jag inte redan hade haft en hörselnedsättning hade jag garanterat fått det nu, då publikens bröl uppmättes till 140 decibel. Han sätts ner på en stol och får en gura i knät. en läkare håller i hans ben och konserten fortsätter där den slutade. Det är så bra! Han kör några låtar och blir sedan utburen från scenen igen och kommer tillbaka efter fem minuter, den här gången med ett gipsat ben och kryckor. Och som han kör på! Konserten pågår i hela tre timmar och det blir en oförglömlig kväll både för publiken och Foo Fighters. Grohl avslutar med att säga att det här faktiskt kommer bli en konsert han kommer minnas.

Men alltså på riktigt nu, hur många artister skulle fortsätta en konsert med en grov fraktur? Skulle divor som Bieber och Rihanna fullfölja? Inte en chans.

 

Screen_Shot_2015_06_13_at_8_37_41_PM

11358256_1013603842012905_361491753_n

Text och foto: Emma Eiworth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s