Vad gör vi nu SvFF?

Under måndagen kom beskedet att Erik Hamrén väljer att avgå som förbundskapten för det svenska landslaget efter sommarens EM-slutspel. Beskedet var högst väntat, men att det skulle komma redan nu var lite mer av en överraskning. Hamréns motivering var att frågorna om hans vara eller icke vara nu försvinner och att fokus riktas mer mot mästerskapet. I och med beskedet så har även spekulationer dragit igång kring vem som ska ta över rodret efter Hamrén. Det är en väldigt svår fråga som de på förbundet bör ta sig en rejäl funderare på.

Efter ett knackigt kvalspel gick fler och fler emot Erik Hamrén. Men via playoff-vinst mot Danmark gav Hamrén sig själv och Sverige chansen i ännu ett mästerskap. Att Hamrén efter detta skulle välja att stanna kvar hade varit väldigt ologiskt. Han har i stort sätt inget att vinna på att gå in i ett nytt VM-kval som med största sannolikhet kommer sluta med att vi inte kommer få åka till Ryssland 2018. Att ge sig in i det vore på förhand dumdristigt för en redan ifrågasatt förbundskapten.

Hamrén

Men det Hamrén har att förlora har någon annan att vinna. Första landslagssamlingen för den nye förbundskaptenen kommer att bli i samband med de första VM-kvalmatcherna och att vi ska kvalificera oss framför gruppkonkurrenter som Holland och Frankrike kan ingen förvänta sig. Att ta över ett landslag som inte har kravet på sig att direkt kvalificera sig till VM ger andrum och förhoppningsvis ett tålamod från fansen. Efter första VM-kvalet ska Sverige – oavsett om vi lyckas ta oss till Ryssland eller inte – vara så pass samspelta att vi kan kräva avancemang till EM 2020 för att sedan 2022 ha som mål att spela VM igen.

Den stora frågan kvarstår dock, vem ska ta över det svenska landslaget? Många experter menar att Henrik Larsson är rätt man för jobbet, men tveksamt enligt mig. Henkes erfarenhet går absolut inte att ifrågasätta, åtminstone inte som spelare. Att han har vunnit Champions League, spelat flera mästerskap med landslaget och dessutom hunnit bli tränare för ett allsvenskt lag går inte att ta ifrån honom. Det jag ser som ett frågetecken är huruvida hans tränarförmåga redan är bra nog för att leda ett landslag. Hans arbeten i Falkenberg och Helsingborg har varit godkänt men att det skulle vara landslagsklass ställer jag mig kritisk till. Jag blir inte bli förvånad om Henke tillsammans med en försvarsinriktad assisterande tränare likt Johan Mjällby skulle göra ett bra jobb med landslaget men jag är definitivt inte övertygad.

De två andra alternativen som målas upp som Henkes främsta konkurrenter om jobbet är U-21:s Håkan Ericson och IFK Göteborgs Jörgen Lennartsson. Ericson som efter bragden i Prag blivit ett stort namn i svensk fotboll skulle inte alls vara ett dåligt alternativ enligt mig. Landslagsrutinen har han och att han kan bygga ett lag är EM-guldet ett bevis på. Kanske är det just vad vårt landslag behöver, en förbundskapten som får alla att sträva åt samma håll, som får alla att känna en hunger efter att spela match med landslaget. Han kan organisationen och det vore ett logiskt steg i Ericsons karriär att ta över A-landslaget. Det som talar mot honom är ändå att han lyckats med ungdomslag, för det är skillnad med seniorer och frågan är om han lyckas bygga ihop A-landslaget som han gjorde med U-21.

Jörgen Lennartssons meriter talar för honom. Han har tidigare varit förbundskapten för U-21 och har tränat en rad allsvenska klubbar. Att någon med dessa meriter tar över skulle inte göra mig orolig. Han har tidigare nämnts som en av förbundets egna favoriter vilket gör honom till en lågoddsare för jobbet. Jag ställer mig dock kritisk till om Lennartsons sätt att spela på är något som kommer att föra landslaget framåt. Lennartssons sätt att vinna matcher går att kalla för destruktivt och var det ett sådant landslag vi ville ha så kan jag inte förstå varför man gjorde sig av med Lagerbäck från första början.

Det är lite av ett vägval som förbundet står inför. Något av dessa tre alternativ lutar det åt om de inte tänker nytt och plockar in ett utländskt namn, vilket inte är så troligt. Dessa tre namn som får stå som favoriter till att efterträda Hamrén har alla sina respektive för- och nackdelar. Den jag tror kommer ta över landslaget sett till vad jag har hört? Jörgen Lennartsson. Den jag tror skulle göra flest personer nöjda och få störst förtroende av fans och spelare? Henrik Larsson. Den jag personligen tror skulle göra det bästa jobbet med landslaget? Håkan Ericson. Ett svårt beslut väntar förbundet och jag är glad att jag inte är den som behöver ta det.

Av: David Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s