Chansen att få åka till EM är bedrövligt liten

Det som inte kan ha undgått någon är att Sveriges fotbollslandslag är klart för Europa-mästerkapet i Frankrike nu i sommar. Slutspelet spelas under en månad, mellan 10 juni och 10 juli. Precis som under varje mästerskap som Sverige lyckas kvalificera sig till blir intresset bland gemene man enormt och som väntat råder det närmast landslagshysteri inför dessa mästerskap. Speciellt då det under senare år inte är lika givet som tidigare att Sverige tar sig dit. Till de tre senaste mästerskapen har Sverige bara lyckats kvalificera sig en gång (EM 2012). Genom att vi nu tog oss vidare öppnas även möjligheten för de som vill ta del av upplevelsen på plats. Men chansen att du nu ska kunna göra det som vanlig supporter är mindre än att lyckas hitta nålen i en höstack.

Även om det ännu inte kommit fram någon officiell statistik från UEFA tyder mycket på att antalet ansökningar till Frankrike är fler än det antal som sökte till VM i Tyskland 2006, då drygt 350 000 svenskar ansökte om biljetter. Det första problemet som skapas genom den, egentligen fantastiska, mängd ansökningar är självklart att inte alla som söker kan få biljett. Problem nummer två är den obskyrt lilla andel biljetter som tilldelas den “vanliga” svensken.  Det som skett är att flera tusen biljetter i varje match mot Irland, Belgien och Italien kommer ges bort redan innan utlottningen görs till förbundets sponsorer och den svenska fotbollsrörelsen.

Om du nu ändå kommit så långt att du ansökt om biljetter, är det inte mycket att vinka på för att lägga vantarna på några biljetter när EM-festen drar igång. Till matcherna mot Italien och Belgien kommer efter alla utlottningar på vägen totalt 700 biljetter lottas ut till den vanliga supportern (som inte är med i supporterklubben, jobbar på ett speciellt företag eller har personlig kontakt med spelare/ledare). Till matchen mot Irland som spelas på nationalarenan Stade de France finns 5 300 biljetter till förfogande av totalt 15 000 biljetter som tilldelas alla Sveriges supportrar. Alltså blir den största (!) chansen till biljetter mindre än någonsin tidigare, och alla skulle anse det som ett smärre mirakel om du blir den lyckligt lottade. Kanske är därför det bästa att skippa ansökningarna och istället köpa trisslotter för pengarna.


Av: Daniel Bergholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s